Το παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ του Πολ Μακάρτνεϊ στο Μαρακανά

Που κράτησε για 27 ολόκληρα χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Στις 21 Απριλίου του 1990 ο Πολ Μακάρτνεϊ έσπασε παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, έπαιξε ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.


paul_mccartney_april_2016_photo_mat_hayward_getty_images_522089576jpg.jpg


Οι συναυλίες ανοικτής προσέλευσης έχουν καταφέρει κατά καιρούς να συγκεντρώσουν πάνω από τρία εκατομμύρια κόσμο. Όπως του Rod Stewart και του Jean-Michel Jarre.

Οι συναυλίες, όμως, οι «κλειστές», αυτές δηλαδή που για να μπεις χρειάζεται να πληρώσεις εισιτήριο, είναι διαφορετικό πράγμα. Εκεί το ρεκόρ δεν είναι και τόσο εύκολο να σπάσει.

Το 1990, o θρύλος των «The Beatles», Paul McCartney, έδωσε μια συναυλία σε ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου. Το Μαρακανά της Βραζιλίας. Εκεί έσπασε το ρεκόρ που κρατούσε για δυο χρόνια η Tina Turner, συγκεντρώνοντας 184.000 κόσμο.



Ήταν μια μεγαλειώδης συναυλία και μια μεγαλειώδης στιγμή στην καριέρα του Sir, που χαμογελούσε συνεχώς επί σκηνής. Αξίζει να σημειωθεί πώς και τα προηγούμενα δυο ρεκόρ, από την Tina Turner, το 1988, και από τον Frank Sinatra, το 1980, έγιναν και αυτά στο αχανές Μαρακανά.

Εκεί που και ο δικός μας Ντέμης Ρούσσος κατάφερε να συγκεντρώσει κάτι λιγότερο από 150.000 ανθρώπους.


Το ρεκόρ του McCartney κράτησε αρκετά. Για την ακρίβεια 27 ολόκληρα χρόνια. Και ύστερα ήρθε ένας Ιταλός να τον ξεπεράσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Όχι στο Μαρακανά. Αλλά στο Enzo Ferrari Park της Μόντενα. Στον τόπο που γεννήθηκε...

Ο Ιταλός σταρ της ποπ ροκ, Vasco Rossi, την 1η Ιουλίου του 2017 γιόρτασε τα 40 χρόνια του στον χώρο της μουσικής. Τέσσερις δεκαετίες κατά τις οποίες άκουσε ουκ ολίγα για τον τρόπο ζωής του αλλά και τους στίχους του. Ο 65χρονος βγήκε στην σκηνή, μπροστά σε 225.000 θεατές, λέγοντας: «Σήμερα η Μόντενα είναι η πρωτεύουσα του ροκ. Θέλαμε να δείξουμε με αυτή την συναυλία πως δεν φοβόμαστε και είμαι εδώ για να σας δώσω χαρά». Κάθισε στη σκηνή πάνω από δυο ώρες, τραγουδώντας γνωστά κομμάτια από όλη την μουσική του διαδρομή, χωρισμένα σε δεκαετίες.

Ο Vasco Rossi λοιπόν, που δεν είναι τόσο γνωστός, όσο οι προηγούμενοι που έκαναν τα ρεκόρ, κατάφερε το 2017 να σπάσει ένα ρεκόρ που κόντευε να γίνει στοιχειωμένο. Λέτε να του το σπάσουν εύκολα; Το μέλλον θα δείξει. Πάντως, οι φωτογραφίες από την συναυλία του προκαλούν μια κάποια ανατριχίλα...

mod_32.jpg

mod_34.jpg

mod_30.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ