Masterclasses, σινεμά για παιδιά και μια πολυβραβευμένη ταινία εικονικής πραγματικότητας

Αυτά είναι μερικά από όλα όσα θα γίνουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2019.

Masterclasses, σινεμά για παιδιά και μια πολυβραβευμένη ταινία εικονικής πραγματικότητας

Αυτά είναι μερικά από όλα όσα θα γίνουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2019.

Article featured image
Article featured image

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2019, παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα προβολών του, διοργανώνει τρία σημαντικά κινηματογραφικά εργαστήρια - διαλέξεις καθώς και προβολές ταινιών για παιδικό και νεανικό ακροατήριο. Φέτος, το Φεστιβάλ έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τρεις κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογράφου, τον Κύπριο Διευθυντή Φωτογραφίας Χάρη Ζαμπαρλούκο, τη Γαλλίδα ειδικό στο μάρκετιγκ ταινιών Hayet Benkara, και την παραγωγό και συνεργάτιδα του BBC, Laura Gaynor. Η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή για το κοινό.

Masterclass με τον Διευθυντή Φωτογραφίας Χάρη Ζαμπαρλούκο BSC, GSC και προβολή της ταινίας Murder on the Orient Express

[20/4, 10:00 – 13:30, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός]

Στην αγγλική γλώσσα

Ο καταξιωμένος Κύπριος διευθυντής φωτογραφίας Χάρης Ζαμπαρλούκος BSC, GSC δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπήρξε ο διευθυντής φωτογραφίας γνωστών ταινιών όπως, Mamma Mia!, Sleuth, Thor, Batman Begins και άλλες. Το Σάββατο 20 Απριλίου, θα ηγηθεί ενός masterclass σχετικά με τη φωτογραφία της ταινίας Murder on the Orient Express. Το masterclass θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας και, στη συνέχεια, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε σε 70mm, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να πληροφορηθεί για τα σύγχρονα μέσα επεξεργασίας της εικόνας. Ο κ. Ζαμπαρλούκος θα αναλύσει επιπρόσθετες πτυχές της ταινίας, όπως το γεγονός ότι γυρίστηκε εξ ολοκλήρου πάνω σε ένα ακινητοποιημένο τρένο, ο σκηνοθέτης κατείχε ταυτόχρονα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας, καθώς και το πώς είναι να συνεργάζεσαι με ένα διάσημο καστ στο πλατό μιας ταινίας. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο, και τηλ. επικοινωνίας στο admin@rialto.com.cy μέχρι τις 19/4

ZAMBARLOUKOS2.jpg
Χάρης Ζαμπαρλούκος


Masterclass με την Hayet Benkara: «Ανάπτυξη στρατηγικής για ένα καλύτερο ταξίδι: συμβουλές για σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς». [14/4, 11:00 – 12:30, Κινηματογράφος Ζήνα Πάλλας]

Στην αγγλική γλώσσα

Η Hayet Benkara έχει πολύχρονη πείρα στη συνεργασία με κορυφαία διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσά τους και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, στο οποίο διαχειριζόταν, για ένα μεγάλο διάστημα, την Αγορά ταινιών ενώ ήταν ταυτόχρονα υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματά του. Η κ. Benkara έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ των Καννών (Producers Network), τη Berlinale (Co-production market), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, του Λοκάρνο (Open Doors Lab), το Doha Film Institute, κ.α. Συχνά λειτουργεί ως μέντορας για νέους σκηνοθέτες που προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα ή την ταινία τους. Το Masterclass που θα παρουσιάσει έχει στόχο να δώσει σχετικές συμβουλές σε νέους επαγγελματίες.

«Τι πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη διάρκεια του σταδίου ανάπτυξης της ταινίας σας; Τι σημαίνει packaging; Πότε πρέπει να παρουσιάσετε το σενάριό σας; Πότε πρέπει να συμμετάσχετε σε εργαστήρι ανάπτυξης σεναρίου; Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με sales agent; Πότε με υπεύθυνο προγράμματος φεστιβάλ;», είναι ορισμένα από τα θέματα που η κ. Benkara θα αναλύσει προκειμένου οι δημιουργοί να μπορούν να εφαρμόσουν, για καλύτερη αναγνωρισιμότητα και προώθηση της ταινίας τους. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο, και τηλ. επικοινωνίας στο admin@rialto.com.cy μέχρι τις 13/4.


WitchHunters.jpg
Τhe Witch Hunters


Masterclass «Το κινητό ως κάμερα» με την Laura Gaynor

13/4, 09:00 - 10:30 [Α' Μέρος], 10:30 - 13:00 [Β' Μέρος] Colour-coded Amphitheaters (Millennium Building), Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και

14/4, 10:00 - 16:00 στο Οίκημα Ένωσης Σκηνοθετών

Στην αγγλική γλώσσα με διερμηνεία στα Ελληνικά

To Μasterclass «Το κινητό ως κάμερα» με τη Laura Gaynor, παραγωγό και συνεργάτιδα του BBC, διοργανώνεται από τις Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους και χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος απευθύνεται σε παιδιά 12 ετών και άνω, και είναι ανοιχτό σε όλους. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη χρήση της κάμερας κινητού, ενώ η παρουσίαση θα περιλαμβάνει τεχνικές κινηματογράφησης, σκηνοθεσίας και μοντάζ στο κινητό, μέσα από δωρεάν εφαρμογές. Το δεύτερο μέρος, είναι ανοικτό σε παιδιά ηλικίας 12 - 14 ετών, και περιλαμβάνει προετοιμασία για το γύρισμα και πρακτική εξάσκηση. Το τρίτο μέρος του εργαστηρίου αφορά στο γύρισμα και το μοντάζ ταινιών στο κινητό. Η επιλογή των παιδιών για το δεύτερο και τρίτο μέρος θα γίνει με βάση το σενάριο μιας Α4 σελίδας που θα στείλουν τα παιδιά με θέμα "Οι Μικροί Υπερήρωες ανάμεσά μας". Όσα παιδιά επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να στείλουν το σενάριο τους μέχρι τις 5/4 στο cyprusfilmdaysyouth@gmail.com. Η επιλογή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: Χριστιάνα Βάρδα 70008242

supa-modo-1108x0-c-default (1).jpg
Supa Modo


Παιδικές Προβολές ανοιχτές για το κοινό

Το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους διοργανώνει δύο προβολές για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Η φετινή επιλογή των ταινιών έγινε με γνώμονα την κοινή θεματική των παιδιών που είναι οι υπερήρωες ανάμεσά μας. Παιδιά που τα βάζουν με μια ασθένεια, που αντιμετωπίζουν με θάρρος δύσκολες καταστάσεις στην οικογένεια τους, τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους, τις διακρίσεις, τον εκφοβισμό ή τις φοβίες τους. Η είσοδος στις παιδικές προβολές είναι δωρεάν.


Supa Modo, Σκηνοθεσία: Likarion Wainaina, (Κένυα, Γερμανία)

[14/4, 16:00, Κινηματογράφος Ζήνα Πάλλας]

(Κρυστάλλινη Άρκτος (Ειδική Μνεία) του τμήματος Generation Kplus – Berlinale 2018, Eιδική Μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου κ.α.)

Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Κένυας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία ενός εννιάχρονου κοριτσιού που βρίσκεται στο προχωρημένο στάδιο της ασθένειάς της: τη βοηθούν να γίνει πραγματική υπερήρωας, με τα φτερά της φαντασίας και τη μαγεία του σινεμά. Ένας συναρπαστικός, γλυκόπικρος αποχαιρετισμός σ’ όλους τους (υπερ)ήρωες της καθημερινής ζωής, που συνεχίζουν να εμπνέουν αυτούς που μένουν πίσω.

Η ταινία είναι για παιδιά 12 ετών και άνω.

Τhe Witch Hunters, Σκηνοθεσία: Rasko Miljkovic (Σερβία)

[13/4, 16:00, Κινηματογράφος Ζήνα Πάλλας και 14/4, 11:00, Θέατρο Ριάλτο]

(Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Mostra Geração στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Rio de Janeiro, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Νεανική Κριτική Επιτροπή

TIFF Kids International Film Festival 2018 κ.α.)

Ο 10χρονος Γιόβαν γεννήθηκε με μερική εγκεφαλική παράλυση. Ντροπαλός και χωρίς πολλούς φίλους, συχνά δραπετεύει σε ένα μέρος της φαντασίας του, όπου έχει τον ρόλο του υπερήρωα. Τα πάντα όμως θα αλλάξουν όταν η καινούργια του συμμαθήτρια τού ζητήσει να τη βοηθήσει να ελευθερώσει τον πατέρα της από τα ξόρκια μιας «μάγισσας».

Η ταινία είναι για παιδιά 12 ετών και άνω.

Green-LineVR.jpg
Η Πράσινη Γραμμή

Προβολή ταινίας: Η Πράσινη Γραμμή, ένα πρότζεκτ εικονικής πραγματικότητας

Η Πράσινη Γραμμή είναι ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ (7΄) εικονικής πραγματικότητας, που δημιούργησαν οι Ιωάννης Μπεκιάρης και Αλέξης Μαύρος. Η ταινία καταγράφει περιοχές της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ Νεκρής Ζώνης, ορισμένες από τις οποίες έχουν παραμείνει αθέατες από το 1963. Η ταινία μεταφέρει τον θεατή στα εγκαταλελειμμένα χωριά Σελεμάνι, Βαρίσεια και στο παλιό Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η ιδέα για το ντοκιμαντέρ πρωτοπαρουσιάστηκε στο Άμστερνταμ το 2017, στο πλαίσιο του φεστιβάλ VRDays. Στη συνέχεια, προσκλήθηκε να κάνει πρεμιέρα στις Κάννες, λαμβάνοντας μέρος στο Cannes Next, το οποίο προωθεί καινοτομίες στον κινηματογράφο. Προτάθηκε επίσης για υποψηφιότητα σε δεκαέξι διεθνή φεστιβάλ ταινιών, κερδίζοντας τέσσερις φορές το πρώτο βραβείο «Καλύτερης VR Ταινίας». Η παραγωγή ανήκει στην Full View Productions, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, της Polar Effect Productions και της UNFICYP.

Η ταινία θα προβάλλεται στη Λεμεσό από τις 12 μέχρι και 14 Απριλίου, στο Θέατρο Ριάλτο, συνεχόμενα από τις 6μ.μ. μέχρι τις 10μ.μ.. Θα προβάλλεται παράλληλα στη Λευκωσία, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος:

  • €6 Εισιτήριο Ημέρας
  • €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
  • Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
  • Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
  • Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ