42 ιστορικές μαυρόασπρες εικόνες αποκτούν χρώμα με ένα flip

Ο Χρήστος Καπλάνης αναβιώνει την ξεχασμένη τεχνική του επιχρωματισμού και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Article featured image
Article featured image

Οι μαυρόασπρες εικόνες, εκτός από ιστορικά ντοκουμέντα άλλων εποχών, εμπερικλείουν και μία (γλυκιά) νοσταλγία για όλα όσα δεν προλάβαμε να ζήσουμε. Εποχές αθώες και αυθόρμητες που το να ποζάρεις μπροστά σε ένα φωτογραφικό φακό ήταν ταυτόχρονα πρωτόγνωρο, άβολο αλλά και άκρως ενδιαφέρον.

Ωστόσο, το ασπρόμαυρο, όση νοσταλγία και να δημιουργεί, κρύβει λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά γεμάτα χρώματα και εντάσεις, κάτι που αφαιρεί από τη δυναμική μιας φωτογραφίες.

Ο εικαστικός Χρήστος Καπλάνης έρχεται να αλλάξει αυτό το δεδομένο, δίνοντας χρώμα σε ιστορικές και εμβληματικές φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, με τη μέθοδο του επιχρωματισμού.

Οι εικόνες που επιλέγει δεν ξεχωρίζουν μόνο για την αισθητική αρτιότητα του αποτελέσματος, αλλά και για το μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς απεικονίζονται σημαντικά πρόσωπα και σκηνές της ελληνικής κυρίως, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, μορφές της τέχνης και του αθλητισμού, αλλά και στιγμιότυπα από γειτονιές της παλιάς Αθήνας αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων και χωριών σε περασμένες δεκαετίες.

Όλες οι φωτογραφίες είναι δημοσιευμένες στη σελίδα του Facebook «Past in Color Χρώμα στο Παρελθόν» και στο ομώνυμο μπλοκ. Για την όποια χρήση τους, πρέπει να ληφθεί άδεια από τον νόμιμο κάτοχό τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ