Είναι υποχρεωτικό να βάλεις αγγελία υπόσχεσης γάμου στην εφημερίδα για να μπορέσεις να παντρευτείς;

Η ερώτηση έγινε από ένα ζευγάρι φίλων που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Η απάντηση, ωστόσο, δεν ήταν τόσο απλή όσο πιστεύαμε.

Article featured image
Article featured image

Κάποιοι είπαν κατευθείαν πως αν δεν το κάνεις, η εκκλησία δεν προχωρά με τις άδειες γάμου και δεν μπορείς να παντρευτείς, εάν ο γάμος είναι θρησκευτικός. Άλλοι, πάλι, ήταν σίγουροι πως η αγγελία χρειάζεται όταν ο ένας από τους δύο είναι παιδί εκτοπισμένων γονιών και το ζευγάρι θέλει να κάνει αίτηση για κρατική βοήθεια, αλλά και δεν ήξεραν αν η δημοσίευση αγγελίας επιβάλλεται σαν τακτική.

Σε μια προσπάθεια να λύσουμε το μυστήριο, επικοινωνήσαμε σε πρώτη φάση με εκπρόσωπο της Εκκλησίας, ο οποίος μας ξεκαθάρισε πως η υποχρεωτική αναγγελία γάμου σε κάποια εφημερίδα είναι κάτι το οποίο ισχύει στην Ελλάδα και είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσει ένα ζευγάρι να τελέσει τον γάμο του.



Στην Κύπρο, από την άλλη, η Εκκλησία δεν απαιτεί τη δημοσίευση αγγελίας ή υπόσχεσης γάμου για να προχωρήσει στην έκδοση άδειας γάμους και να τελέσει τον γάμο.

Σε ποια περίπτωση, λοιπόν, είναι απαραίτητη η δημοσίευση υπόσχεσης γάμου σε κάποια εφημερίδα;

Η δημοσίευση αγγελίας είναι υποχρεωτική, όπως αναφέραμε πιο πάνω, όταν έστω ένας εκ των δύο μελών του ζευγαριού θεωρείται εκτοπισμένος και δικαιούται κρατική επιχορήγηση από την Υπηρεσία Μέριμνας.

Όπως μας επιβεβαίωσε αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας Μέριμνας, στα διάφορα στοιχεία και αποδεικτικά που ζητά η Υπηρεσία για την αίτηση επιδότησης στέγασης, είναι και η δημοσίευσης υπόσχεσης γάμου/αρραβώνων ως αποδεικτικό στοιχείο για να προχωρήσει η αίτηση του ζευγαριού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ