Είναι τώρα η σωστή ώρα να συζητήσουμε για το ειδικό επίδομα των αυτοδυτών της ΕΜΑΚ;

Ένα ολόκληρο μήνα μετά που ο καθ’ ομολογία δράστης παραδέχτηκε ότι σκότωσε 7 γυναίκες με τον πλέον φρικτό τρόπο και πέταξε τις σορούς τους σε λίμνες, εγκαταλελειμμένα φρεάτια και πηγάδια, οι Αρχές ακόμα επιχειρούν ψάχνοντας δύο από τα πτώματα που δεν έχουν εντοπιστεί.

Article featured image
Article featured image

Κι ενώ η κοινή γνώμη αλλά κυρίως οι συγγενείς των ελλειπόντων προσώπων παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη των ερευνών για τον εντοπισμών όλων των ανθρώπων που ο δράστης παραδέχθηκε ότι σκότωσε, ξαφνικά προκύπτει θέμα για το επίδομα των δυτών της ΕΜΑΚ, οι οποίοι στερούνται όπως μαθαίνουμε του ειδικού επιδόματος που λαμβάνουν οι δύτες των άλλων δύο υπηρεσιών της Αστυνομίας.

Το θέμα, όπως μαθαίνουμε, ήγειρε χθες με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Μόλις χθες ανακάλυψα τι παιχνίδι έπαιξαν με τους Δύτες της ΕΜΑΚ για ψίχουλα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σημερινή της ανάρτηση η ίδια.

Φυσικά και υπάρχει θέμα εδώ, αφού «η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος από το Υπουργείο Οικονομικών έχει εγκριθεί από το 2006, λόγω ανεπαρκούς λειτουργίας του συστήματος όμως χάθηκε σε διαδικασίες». Αυτό που γνωρίζουμε ή τουλάχιστον αυτό που μάθαμε τώρα μετά την υπόδειξη-ανκάλυψη της κυρίας Χαραλαμπίδου είναι πως υπάρχει μια αδικία σε βάρος των μελών της ΕΜΑΚ. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι κατά πόσο είναι τώρα η ώρα για να μας απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα, κυρίως από την άποψη ότι... ακόμα ψάχνουμε για πτώματα.

Όπως λέει και ο σοφός λαός, αφήκαμεν τα θέρη μας τζιαί ξικανναουρίζουμεν.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το επίδομα που δεν παίρνουν οι της ΕΜΑΚ

Όπως αναφέρει η κυρία Χαραλαμπίδου, στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου υπάγονται τρεις ομάδες αυτοδυτών: Της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας (Λ&Ν.Α) της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ).

Στις άλλες δύο ομάδες αυτοδυτών (Λ&Ν.Α και ΜΑΕΠ) παραχωρείται το καταδυτικό επίδομα ανά εξάμηνο. Στα μέλη της ομάδας αυτοδυτών της ΕΜΑΚ αυτό το επίδομα δεν παραχωρείται κατά παράδοξο τρόπο. Να σημειωθεί ότι, και για τους 12 αυτοδύτες της ΕΜΑΚ, συνολικά το επίδομα θα ανέρχεται περίπου στις €24.000 ετησίως.

Όπως αναφέρει, η ομάδα αυτοδυτών της ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε τους πρώτους μήνες του 2019 σε 34 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της Κόκκινης Λίμνης και της Λίμνης Μεμή. Στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, πέραν των καθηκόντων πυρόσβεσης, ως αυτοδύτες εκπαιδεύονται δύο φορές το μήνα, μέρα και νύχτα, σε θάλασσα και υδατοφράκτες. Κάποια άτομα της ομάδας κατέχουν διαφορετικές ειδικότητες ή ακόμα και όλες τις ειδικότητες της ΕΜΑΚ. Ανταποκρίνονται πρώτοι σε επεισόδια που λαμβάνουν χώρα σε υδατοφράκτες, αλλά και στη θάλασσα, μετά από διαταγή του διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εθελοντές που όμως, αν αρνηθούν, μπορούν να απομακρυνθούν

Όπως καταγράφεται σε επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, τα μέλη ομάδας αυτοδυτών, η οποία βρίσκεται συνεχώς σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για καταδυτικές αποστολές, εκτελούν τα καθήκοντα τους σε εθελοντική βάση. «Δηλαδή, αν οι 12 αρνούνταν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κόκκινη Λίμνη μετά τα πρόσφατα γεγονότα, δεδομένης της πρόνοιας για εθελοντική υπηρεσία, δεν θα μπορούσε να τους υποχρεώσει κανείς να ανταποκριθούν», αναφέρει η κυρία Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με την επιστολή της προς τους δύο υπουργούς, τόνισε ότι είναι εκτός λογικής η πρόνοια η οποία έρχεται σε αντίφαση με τον όρο εθελοντής, σύμφωνα με την οποία εάν ο αυτοδύτης αρνηθεί συμμετοχή σε καταδύσεις εκπαιδευτικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα, αποκλείεται και αποχωρεί από την ομάδα με άμεση υποχρέωση παράδοσης του εξοπλισμού του.




Θέμα υπάρχει και η αδικία θα πρέπει να αποκατασταθεί. Δεν θα ήταν όμως πιο φρόνιμο αν κάναμε λίγη ακόμα υπομονή πριν κάνουμε λόγo για «το παιχνίδι που έπαιξαν με τους Δύτες της ΕΜΑΚ». Ή μήπως αυτό το "παιχνίδι", για τα ψίχουλα όπως αναφέρει η ανάρτηση, δεν είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με το άλλο "παιχνίδι" που εκτυλίσσεται τον τελευταίο μήνα στην Κύπρο;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ