Ναι μεν υπάρχουν κανόνες, αλλά...

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο ήταν σωστό ή όχι αυτό που έκαναν οι Hatari και η Μαντόνα.

Ναι μεν υπάρχουν κανόνες, αλλά...

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο ήταν σωστό ή όχι αυτό που έκαναν οι Hatari και η Μαντόνα.

Article featured image
Article featured image

Οι κανόνες της Eurovision είναι ξεκάθαροι: δεν επιτρέπεται η προβολή μηνυμάτων που προωθούν οποιονδήποτε οργανισμό, θεσμό, πολιτική αιτία ή άλλη, εταιρεία, εμπορικό σήμα, προϊόντα ή υπηρεσίες και η παραβίασή τους μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό.

Θεωρητικά, από τη στιγμή που αποδέχεσαι να λάβεις μέρος, αποδέχεσαι μαζί και τους όποιους κανόνες διέπουν τη διοργάνωση. Οι κανόνες, όμως, θα πουν κάποιοι, είναι για να σπάζουν και να παραβιάζονται.

Όπως έγινε για παράδειγμα ψες, όπου στο πλαίσιο του τελικού, τόσο οι εκπρόσωποι της Ισλανδίας, Hatari, όσο και η μεγάλη ποπ σταρ, Μαντόνα, παραβίασαν τους κανόνες προβάλλοντας κασκόλ με τη σημαία της Παλαιστίνης, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.



Οι εφημερίδες Ηaaretz και Times of Israel μεταδίδουν πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στο Ισραήλ ενδέχεται να τιμωρήσουν την ισλανδική μπάντα Hatari για την πράξη τους αυτή.



Το εκτελεστικό συμβούλιο του διαγωνισμού θα συζητήσει «τις συνέπειες αυτής της δράσης», αναφέρει μια δήλωση. Ένα μέλος των Hatari δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram όπου έδειχνε έναν οργισμένο υπάλληλο της διοργάνωσης να ζητά από το συγκρότημα να παραδώσει τα πανό, με την παλαιστινιακή σημαία και τη λέξη Παλαιστίνη.




Σε σχέση με τη Μαντόνα, τώρα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το βίντεο με το live της δεν υπάρχει πουθενά στο επίσημο κανάλι της Eurovision, στο YouTube.

Η ίδια, πάντως, πριν λίγες ώρες ανέβασε στο Instagram ένα βίντεο με μέρος από το live της και στο κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση, λέει πως η Madame X (η νέα της καλλιτεχνική περσόνα και τίτλος του νέου της άλμπουμ) είναι μια «μαχήτρια της ελευθερίας», ενώ παράλληλα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της που της δόθηκε η ευκαιρία να περάσει ένα μήνυμα ειρήνης και ενότητας στον κόσμο.




Οι περισσότεροι στα social media επικροτούν τις πράξεις των δύο καλλιτεχνών, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι καλύτερα θα ήταν αν αποφεύγαν να χρωματίσουν πολιτικά ένα τέτοιο event που παραδοσιακά έχει την ικανότητα να ενώνει τους λαούς και τους ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ