Κατεβάζουμεν σίκλες, ανεβάζουμεν φωλιές!

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, στο πλαίσιο του έργου του για τα Αθρωποπούλλια, τοποθέτησε σε συνεργασία με τον Δήμο Ύψωνα και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ύψωνα - Λόφου τεχνητές φωλιές για το είδος σε διάφορες γεωργικές περιοχές του Δήμου.

Article featured image
Article featured image

Αυτό αναφέρει σχετική ανάρτησή του Birdlife Cyprus, ενώ μας ενημερώνει και για τα εξής:

Τρώγοντας μέχρι και 6.000 τρωκτικά τον χρόνο, ένα ζευγάρι Αθρωποπουλλιών μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος του γεωργού, αφού έτσι ελέγχεται ο πληθυσμός των τρωκτικών με φυσικό τρόπο και μειώνεται η ανάγκη χρήσης δηλητηρίων στην ύπαιθρο. Σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου είναι η απομάκρυνση (και η μη-τοποθέτηση) δηλητηρίων στις περιοχές όπου τοποθετούνται φωλιές. Με δηλητήρια στην περιοχή που κυνηγούν τα Αθρωποπούλλια, οι πιθανότητες ένα Αθρωποπούλλι να καταναλώσει δηλητηριασμένο τρωκτικό (το οποίο γίνεται πλέον εύκολη λεία) αυξάνονται και ο θάνατος από δευτερογενή δηλητηρίαση σχεδόν σίγουρος.


folies2.jpg

folies3.jpg



Ήξερες ότι…

Το Ανθρωποπούλι δεν παράγει καθόλου ήχο όταν πετά.

Δείτε στην πράξη πόσο αθόρυβο είναι την ώρα της πτήσης.



Αυτή του η ιδιότητα το κάνει έναν εξαιρετικό θηρευτή τη νύχτα. Μπορεί να πλησιάσει το θήραμα του σε απόσταση μερικών εκατοστών και αυτό να μην το πάρει είδηση. Τρέφεται κυρίως με μικρο-θηλαστικά όπως ποντίκια και αρουραίους (τις γνωστές μας πονίτκες).

Αν καταφέρει κάποιος να φέρει αθρωποπούλι στο χωράφι του, έχει καταφέρει να έχει ένα εξαιρετικό βιολογικό εξολοθρευτή των αρουραίων, οι οποίοι προξενούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες.


Διάβασε περισσότερα στα δύο παρακάτω άρθρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ