«Κάθε φορά που ξεπερνούμε τους κινδύνους, υποβαθμίζουμε την τουριστική βιομηχανία»

Λίγο καιρό πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ADAMS Beach Hotel, Χρήστος Κοιτάζος, μιλάει για το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Κύπρος και για αυτό που θα μπορούσε να προσφέρει υπό άλλες συνθήκες.

Article featured image
Article featured image

Για πρώτη φορά σήμερα, Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, η Τράπεζα Κύπρου παρουσιάζει τα Cyprus Tourism Awards, τα οποία διοργανώνει ο Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ και η Boussias Communications με σκοπό να βραβεύσει τους καλύτερους του είδους, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της μεγάλης διοργάνωσης στο Κέντρο Φιλοξενία, η CITY μίλησε με έναν εκ των μελών της κριτικής επιτροπής, τον κύριο Χρήστο Κοιτάζο - Managing Director του ADAMS BEACH HOTEL, με κεντρικό θέμα… τον τουρισμό.

Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, τουρισμό δημιουργεί από κοινού όλος ο πληθυσμός της Κύπρου.


Ως ξενοδόχος, ποια θεωρείτε ότι είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και ποια τα πλεονεκτήματα;

Θα μπορούσα να αναλύσω εκτενώς τα διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα, αναφέροντας λεπτομερώς τους λόγους και τις αιτίες, ωστόσο θα αρκεστώ σε μία επιγραμματική αναφορά. Στο προβλήματα θα τοποθετούσα την εποχικότητα, την έλλειψη ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, την απουσία καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, τη δύσκολη πρόσβαση στο νησί, τη γραφειοκρατία, την απουσία κινήτρων για αναβάθμιση της παραγωγικότητας, τις υψηλές φορολογίες σε τουριστικές επιχειρήσεις και την αύξηση των κλινών τύπου AirBNB.

Από την άλλη, ως πλεονεκτήματα χαρακτηρίζονται σαφώς η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, τα Πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν από το 2013 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα για αναβαθμίσεις, αλλά και επεκτάσεις και φυσικά το φυσικό πλούτο και την ποικιλομορφία του νησιού μας, το οποίο αποτελεί χωρίς υπερβολή έναν ευλογημένο τόπο.


photo ck.jpg
Χρήστος Κοιτάζος - Managing Director ADAMS Beach Hotel


Ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως ο βασικός πυλώνας στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Ως ξενοδόχος, νιώθετε πως το κράτος στηρίζει ικανοποιητικά αυτό τον πυλώνα;

Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, τουρισμό δημιουργεί από κοινού όλος ο πληθυσμός της Κύπρου. Είναι ένας τομέας που αφορά όλους μας συνολικά, καθώς αποτελεί αναμφίβολα τη βαριά βιομηχανία του τόπου μας.

Είναι κατ’ ακρίβεια ο τομέας που ουκ ολίγες φορές αποτέλεσε σωσίβιο για την κυπριακή οικονομία. Σε όλες τις δύσκολες εποχές της κυπριακής οικονομίας, η κρατική μηχανή εκεί εναποθέτει τις ελπίδες της, ωστόσο μόλις διαφύγει τον κίνδυνο η σημασία του τομέα υποβαθμίζεται και οι επιχειρηματίες του χώρου παραμερίζονται. Δεν υπάρχει σταθερή και συνεχής στήριξη με ένα μακρόπνοο οραματικό σχεδιασμό, και στόχο την υλοποίηση του.

Απώτερος στόχος τα CTA να γίνουν θεσμός και αποδοτικό κίνητρο για τον παραπέρα εμπλουτισμό του Τουριστικού προϊόντος της Κύπρου


Τα Cyprus Tourism Awards 2019, πιστεύετε ότι είναι ένα καλό εργαλείο για όλους όσοι ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν της Κύπρου για να εξελιχθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί;

Στο άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον του σήμερα, όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται την υποστήριξη έμπειρων και ικανών συμβούλων και μεθόδων για να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις και νέες ρηξικέλευθες ιδέες, που θα ενισχύσουν την ικανότητα τους να αναπτυχθούν, να προοδεύσουν και να ενημερώσουν. Με στόχευση στην πρόσθετη αξία αναβαθμίζοντας συνεχώς όλες τις υπηρεσίες και εγκαταστάσεις τους, για να προσφέρουν περισσότερα από όσα συνήθως περιμένει ο κάθε πελάτης τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα CTA 2019 πιστεύω ότι αναδεικνύονται ως ένα εκ των πιο σημαντικών εργαλείων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επιβράβευση της επιχειρηματικής αριστείας, η αναγνώριση της αξίας και η απόδειξη της μέσα από καινούριες λεωφόρους σκέψης και δράσης των επιχειρήσεων και φορέων, οδηγούν στη δημιουργική ευγενή άμιλλα και του υγιούς ανταγωνισμού όλων των συμμετεχόντων και μη για παραπέρα πρόοδο και άνοδο. Απώτερος στόχος τα CTA να γίνουν θεσμός και αποδοτικό κίνητρο για τον παραπέρα εμπλουτισμό του Τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ευελπιστώντας στην επαναφορά και διατήρηση της εμπιστοσύνης και σιγουριάς στην οικονομία της.

Βάσει της επαγγελματικής σας ιδιότητας, με ποια κριτήρια αξιολογήσατε τις συμμετοχές;

Βάσει της ποιότητας των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, του υψηλού γνωστικού υπόβαθρο του αντικειμένου, των ικανοτήτων, της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας, των καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικές σχεδιασμού και κατασκευής, του επαγγελματισμού και της αξιοπιστίας, της εταιρικής κουλτούρας και της υπευθυνότητας, των ψηφιακών συστημάτων, του εργασιακού περιβάλλοντος, της αξίας και του σεβασμού που προσφέρει στην κοινωνία και στα κοινά.

Το τουριστικό μας προϊόν χρήζει βελτίωσης σε όλο το εύρος της τουριστικής αλυσίδας, από την άφιξη του τουρίστα στα αεροδρόμια ή στα λιμάνια μέχρι την αναχώρηση του.


Τι θα βιώσει όποιος παρευρεθεί στα Cyprus Tourism Awards 2019;

Η διοργάνωση των CTA 2019 από την Boussias Communications, μιας κορυφαίας εταιρείας επιχειρηματικής επικοινωνίας, σε συνεργασία με τον εξίσου έμπειρο και πρωτοπόρο Εκδοτικό Οίκο ΔΙΑΣ, αποτελούν σταθερό εχέγγυο για την επιτυχία των στόχων της βραδιάς.

Με την παρουσία, όπως αναμένεται της Πολιτικής Ηγεσίας, των θεσμικών φορέων, αλλά και των κορυφαίων και πλέον καταξιωμένων στελεχών των φορέων και Επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή και προώθηση της ποιότητας, υιοθετώντας νέες βέλτιστες πρακτικές σχεδιασμού και καινοτομίας στην Κύπρο, καθώς και στην περεταίρω πρόοδο και αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς στην οικονομία της χώρας και ευημερία του λαού της.

Τι είναι η Κύπρος για εσάς;

Η Κύπρος με σχεδόν 4 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών ετησίως αποτελεί σήμερα τον 40ο πιο δημοφιλή προορισμό στον κόσμο. Ωστόσο με βάση τον κατά κεφαλή τοπικό πληθυσμό κατατάσσεται στην 6η θέση. Επηρεάζει σημαντικά τον πολιτισμό της Κύπρου και την πολυεθνική και πολιτισμική του εξέλιξη.

Η εξαιρετική γεωγραφική της θέση στο κέντρο του σημερινού κόσμου, με ένα εξαιρετικό κλίμα, ιστορία και αρχαιότητες, φυσικό περιβάλλον, ωραίες παραλίες, πολιτισμό αιώνων, προσδίδουν πρόσθετη αξία και τον διαφοροποιούν χαρακτηρίζοντας τον ως ελκυστικό προορισμό. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου, η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη βγήκε από τις θάλασσες της Κύπρου, στην Πέτρα του Ρωμιού.

Αν εξέλιπε ο Τουρκικός κίνδυνος και η ανασφάλεια που τον ακολουθεί η Κύπρος δεν θα χαρακτηριζόταν απλά «η νήσος των Αγίων» αλλά «Η νήσος επίγειος παράδεισος των Αγίων».

Μαγικές συνταγές προς την επιτυχία δεν υπάρχουν. Από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα έγιναν πολλά. Το τουριστικό μας προϊόν χρήζει βελτίωσης σε όλο το εύρος της τουριστικής αλυσίδας, από την άφιξη του τουρίστα στα αεροδρόμια ή στα λιμάνια μέχρι την αναχώρηση του. Υπάρχουν ικανοί και άξιοι ηγέτες με όραμα και πολιτική βούληση για να διαμορφώσουν το μέλλον με έξυπνες και ευέλικτες αποφάσεις, γιατί «ότι δεν ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται είναι καταδικασμένο να εξαλειφθεί, να πεθάνει». Ολοκληρώνοντας θέλω να μεταδώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Το όραμα για παγίωση της Κύπρου ως ένα των μόνιμα πρώτων τουριστικών προορισμών σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα, είναι εφικτό, ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόοδο και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ευημερίας του τόπου.

Cyprus Tourism Awards 2019

Τα βραβεία θα απονεμηθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στο Filoxenia Conference Center, στη Λευκωσία. Παρουσιάστρια των βραβείων είναι η ηθοποιός Ντορέττα Παπαδημητρίου και η βραδιά αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια μεγαλειώδη συνάντηση σημαντικών στελεχών επιχειρήσεων, προσωπικοτήτων, θεσμικών εκπροσώπων και δημοσιογράφων του κυπριακού τουρισμού.

Cyprus Tourism Awards, που παρουσιάζει η Τράπεζα Κύπρου διοργανώθηκαν από τον Εκδοτικό Οίκο ΔΙΑΣ και την Boussias Communications, υπό την αιγίδα του του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Cyprus Hotel Association και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε θέση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.tourismawardscy.com

Παρουσιάζει: Η Τράπεζα Κύπρου
Powered by: Xenos Travel
Χορηγός catering: Pandora Catering
Υποστηρικτής: Coneq
Υπό την Αιγίδα: Υφυπουργείου Τουρισμού, του Cyprus Hotel Association και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ