Η είσοδος του Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη άλλαξε όψη

Μια ενέργεια που έδωσε ζωή στον αφημένο πεζόδρομο...

Article featured image
Article featured image

Η μπροστινή είσοδος του ξενοδοχείου Λήδρας Παλάς, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, έχει πλέον αλλάξει όψη.


photo_before.jpg


Το έργο τέχνης που εκτείνεται σε μήκος 50 μέτρων έξω από το κτήριο, είναι μια συνεργασία των οργανισμών YEU Cyprus, Peace Players Cyprus και Visual Voices, με την υποστήριξη της Βρετανικής Ανώτατης Επιτροπής στη Λευκωσία.

Η τοιχογραφία αποτελείτε από σύμβολα ενότητας και ειρήνης και ταυτόχρονα ορίζει το σημείο αυτό, ως έναν συμβολικό χώρο όπου όλες οι κοινότητες του νησιού συνδέονται.

H τοιχογραφία αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία, τα οποία συμβολίζουν τα θετικά βήματα προς μια βιώσιμη ειρήνη στο νησί. Μέσω της συνεχής επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων, δημιουργείται μια αρμονία στην ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα που καθιστά ισχυρότερη την πιθανότητα ειρήνης στην Κύπρο.

Η έμπνευση για αυτά τα σύμβολα προέρχεται από δύο καλλιτέχνες, τους Steeven Caupenne, Ήλια Νεοφύτου και από νεαρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ηγεσίας των PeacePlayers στην Κύπρο. Οι νεαροί συμμετέχοντες του προγράμματος PeacePlayer LDP και JDP, Μαριλένα και Nehir, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο, ενώνοντας τις κοινές τους αντιλήψεις και μεταδίδοντας θετικά και ισχυρά μηνύματα μέσω της τέχνης.

Εκτός από τη συμβολική φύση της τοιχογραφίας, σημαντική είναι επίσης η συνεργασία και ο εθελοντισμός που υπήρξαν μεγάλο μέρος αυτού του έργου. Η Αννίτα Τσολάκη, από τον μη-κυβερνητικό οργανισμό YEU Κύπρου, σημειώνει την σημασία της συνεργασίας διαφόρων φορέων νεολαίας για την ανταλλαγή ιδεών και προοπτικών για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Steeven Caupenne, καλλιτέχνης και εθελοντής στον οργανισμό YEU, σημείωσε ότι «το έργο αυτό ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και εμπειρία γεμάτη όμορφους ανθρώπους που δούλεψαν μαζί για να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ανθρώπινου είδους, προσφέροντας ελπίδα, αγάπη, ειρήνη και ενότητα».

photo_after.jpg

Ομοίως, η Ήλια Νεοφύτου, καλλιτέχνης και μέλος των Visual Voices, εξέφρασε τη χαρά της και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους νέους συμμετέχοντες που κατάφεραν μέσα από μια απλή καλλιτεχνική έκφραση, βασισμένη σε ειρηνικές αξίες, να μετασχηματίσουν μια περιοχή όπως τη νεκρή ζώνη και να γεφυρώσουν το δρόμο για ένα ειρηνικό μέλλον.

Ανταποκρινόμενος στη σημασία της συμμετοχής του πολίτη στην οικοδόμηση ειρηνικών κοινωνιών, ο Alden Jacobs των Visual Voices σημείωσε ότι η εικαστική τέχνη δεν πρέπει να υποτιμάται ως μέσο μετασχηματισμού των αφηγήσεων σύγκρουσης, σε αφηγήσεις ειρήνης. Αυτό το έργο πρέπει να εκτιμηθεί όχι μόνο για την αισθητική του αξία αλλά και για την κοινωνική του προσφορά. Αυτό διαπιστώνεται ξεκάθαρα όταν οι περαστικοί σταματούν για μια στιγμή για να απολαύσουν τη δημιουργία αυτή και να την συλλογιστούν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ