Σαν σήμερα πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος

Σαν σήμερα ο Μέγας Αλέξανδρος έφυγε από τη ζωή, μετά από βαριά αρρώστια, σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Article featured image
Article featured image

Ήταν ένας από τους πιο πολυσυζητημένους βασιλιάδες όλων των εποχών και αυτό λόγω τον αμέτρητων κατακτήσεων του.

Ως βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, Φιλίππου Β’, και του παππού του Αμύντα Γ’, ικανών στρατηγών.

Έτσι, σε ηλικία μόλις 20 ετών ανέλαβε τα ηνία συγκροτώντας τη δική του σωματοφυλακή έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του. Κινήθηκε γρήγορα εξουδετερώνοντας όλους τους πιθανούς διεκδικητές του θρόνου, τον οποίο και κατέλαβε.

Οι εκστρατείες του δεκάδες, μερικές από τις πιο σημαντικές ήταν η εκστρατεία κατά των Περσών, το πέρασμα του στην Μικρά Ασία, η πολιορκία στο Λίβανο και τη Συρία, το πέρασμα του στην Παλαιστίνη και την Αίγυπτο όπου και τις πολιόρκησε χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά και η εκστρατεία του στην Ινδία.

alexander-the-great---rise-to-power.jpg

Λίγο πριν την αναχώρηση για την Αραβία, στις 2 προς 3 Ιουνίου 323 π.Χ. συμμετείχε σε συμπόσιο έπειτα από το οποίο εκδήλωσε πυρετό, που διήρκεσε και τις επόμενες ημέρες αναγκάζοντάς τον να μεταθέσει την ημερομηνία αναχώρησης.

Μετά από μια σύντομη βελτίωση της υγείας του κατέρρευσε ξανά, χωρίς να μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει.

Η φήμη ότι είχε ήδη πεθάνει ανάγκασε τους στρατηγούς του να επιτρέψουν σε όλους τους στρατιώτες του να περάσουν από τον κρεβάτι του για να τον αποχαιρετίσουν.

Με τη συνολική ασθένεια να διαρκεί 10 ημέρες, πέθανε στις 10 Ιουνίου 323 π.Χ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ