Πόσα πλήρωσαν υποψήφιοι και κόμματα για online διαφήμιση στις Ευρωεκλογές

Λεφτά υπάρχουν! Τι δεν καταλαβαίνεις;

Article featured image
Article featured image


Οι εκλογικές περίοδοι πάντα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για αρκετούς μήνες κόμματα, κομματάρχες και υποψήφιοι εισέρχονται σε έναν ατέρμονο αγώνα για να πείσουν τους ψηφοφόρους πως είναι αυτό που χρειάζονται και αυτό που τους λείπει.

Μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι επικράτησης, σημαντικό ρόλο παίζει το προφίλ και η εικόνα που θα βγάλεις προς τα έξω η οποία φυσικά χτίζεται με πολύ καλή και στοχευμένη διαφήμιση είτε ως μονάδα είτε ως κόμμα.

Διαφήμιση την οποία φυσικά πρέπει να πληρώσεις και μάλιστα αδρά, εάν θέλεις να πετάγεσαι παντού, σαν το γνωστό ζωύφιο των χαλλουμιών και να σε μάθει και ο τελευταίος χρήστης.

Τα τελευταία χρόνια, ένεκα και της κυριαρχίας των social media, σε κάθε εκλογική περίοδο δαπανώνται όλο και περισσότερα χρήματα στην online διαφήμιση καθώς δείχνει να είναι πιο αποδοτική και πιο αποτελεσματική.

Μέσω ενός report από το ad library του Facebook, συγκεντρώσαμε τα έξοδα που έκαναν υποψήφιοι και κόμματα σε online διαφήμιση στη δημοφιλή πλατφόρμα, αλλά και πόσες φορές πλήρωσαν διαφήμιση για να προωθήσουν τις θέσεις και την υποψηφιότητά τους.

Το πιο κάτω report αναφέρεται στην περίοδο Μάρτιος-Ιούνιος 2019

Σύμφωνα με τα επίσημα του Facebook, την τελευταία προεκλογική περίοδο, τα περισσότερα χρήματα στο Facebook έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 22,895 ευρώ, σε μόλις 63 διαφημίσεις.

Στα του οίκου μας, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα με 4612 ευρώ σε 191 πληρωμένες διαφημίσεις και 4419 ευρώ σε 108 διαφημίσεις αντίστοιχα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πλήρωσε 1573 ευρώ για 38 διαφημίσεις.

Από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ο πιο πολυέξοδος ήταν ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ, ο οποίος πλήρωσε για 53 διαφημίσεις για 2059 ευρώ, με τον υποψήφιο Μιχάλη Μηνά να τον ακολουθεί πληρώνοντας 1620 ευρώ για 28 διαφημίσεις και τον Νίκο Τορναρίτη να έρχεται 3ος, πληρώνοντας 1399 ευρώ για 31 διαφημίσεις, οι οποίες ωστόσο δεν απέφεραν καρπούς. Ποσό 1384 ευρώ, πλήρωσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου του ΔΗΣΥ για 51 διαφημίσεις, οι οποίες απέφεραν τα αναμενόμενα.

Ενδιαφέρον, πάντως, προκύπτει και από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε σύγκριση με τα χρήματα που ξόδεψαν οι ευρωβουλευτές, καθώς με εξαίρεση τον Κώστα Μαυρίδη και τον Λευτέρη Χριστοφόρου, οι Λουκάς Φουρλάς, Niyazi Kizilyurek, Δημήτρης Παπαδάκης και Γιώργος Γεωργίου, ξόδεψαν κάτω από 500 ευρώ για διαφήμιση στο Facebook, χωρίς αυτό να επηρεάσει την εκλογή.


Σηματικό είναι, επίσης, να αναφέρουμε πως ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ποσά που ξοδεύτηκαν για διαφημίσεις σε billboards, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα Μέσα, όπου εκεί το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα.


*Τα στοιχεία αυτά είναι δημόσια και μπορεί ο κάθε ένας να έχει πρόσβαση σε αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ