Αυτός είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να «σπάσει» την απόλυτη κυριαρχία του Έρτογαν

Το who is who του Ekrem Imamoğlu.

Article featured image
Article featured image

Αποτέλεσε την έκπληξη στις τουρκικές δημοτικές εκλογές, στις 31 Μαρτίου, όταν κατάφερε να σπάσει την 25ετή κυριαρχία του Έρτογαν και να πάρει τη δημαρχεία της Κωνσταντινούπολης, ίσως του πιο σημαντικού δήμου για τη διατήρηση της ηγεμονίας του Τούρκου Προέδρου.

Γεγονός που ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν μπόρεσε να δεχτεί, εξ ου και λίγες μέρες αργότερα προκήρυξε επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, την Κυριακή 23 Ιουνίου, πιστεύοντας πως με την ακραία εθνικιστική ρητορική του θα άλλαζε τα δεδομένα υπέρ του. Κι όμως, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν πως ο Ekrem Imamoğlu είναι πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος, απ’ όσο υπολόγιζε, αφού κατάφερε και πάλι να προηγηθεί του αντιπάλου του και να τερματίσει πρώτος στην κούρσα για τη δημαρχεία της Κωνσταντινούπολης, τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής ποσοστά.

880x495_cmsv2_9734e5f1-58ff-59ae-8178-cbb72274b76c-3768590.jpg


Ποιος είναι, όμως, ο Ekrem Imamoğlu

Γεννημένος στα Πλάτανα της Τραπεζούντας, ο Ιμάμογλου αποφοίτησε από λύκειο της πόλης και από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου έλαβε πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία και διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ως μαθητής, έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο--το μοναδικό ίσως κοινό του με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εργάστηκε ως μάνατζερ στην ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά και στην ομάδα μπάσκετ Τράμπζονσπορ. Είναι παντρεμένος, με τρία παιδιά.

1555585000470-imamoglu.jpg

Το 2008 έγινε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Συγκέντρωσε το 50,44% των ψήφων στις τουρκικές δημοτικές εκλογές του 2014 και εξελέγη δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου, της μεσοαστικής αυτής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιμάμογλου κέρδισε με διαφορά μικρότερη των 13.000 ψήφων--μια οριακή πλην όμως σημαντική νίκη επί του αντιπάλου του, του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο 63χρονος Γιλντιρίμ είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΑΚΡ και επί μακρόν υποστηρικτής του Ερντογάν, της κυβέρνησης του οποίου διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2016 ως το 2018.

Λόγω του πολιτικού εκτοπίσματός του, ο Γιλντιρίμ θεωρούνταν φαβορί για την δημαρχία. Μάλιστα ο Ερντογάν τον είχε στηρίξει σε τέτοιο βαθμό ώστε να φθάσει να υποστηρίξει ότι από την εκλογή του διακυβευόταν η επιβίωση της ίδιας της χώρας.

lead_720_405.jpg


Ενδεικτικό είναι ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε τουλάχιστον 14 ομιλίες μέσα σε δύο μόλις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Αν συνυπολογίσει κάποιος και την ευρεία κάλυψη που δόθηκε στην υποψηφιότητα του Γιλντιρίμ από τα έντυπα που ανήκουν στο ΑΚΡ, η ήττα του Γιλντιρίμ αποτέλεσε σοκ. Το ΑΚΡ κατέθεσε ένσταση ζητώντας τη διεξαγωγή επανακαταμέτρησης ψήφων σε κάποιες περιφέρειες της πόλης, αλλά και πάλι νικητής αναδείχτηκε ο Ιμάμογλου. Όμως ο Ερντογάν δεν έμεινε εκεί.

Οι τουρκικές εκλογικές αρχές ακύρωσαν τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από προσφυγές του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο κατήγγειλε «μαζικές παρατυπίες».

Η ακύρωση της ψηφοφορίας καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως «πραξικόπημα εναντίον της κάλπης» και προκάλεσε ανησυχία σε πολλές δυτικές χώρες. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, «κατέφερε ένα τρομερό πλήγμα στη δημοκρατία στην Τουρκία», ήταν τότε το σχόλιο του Ιμάμογλου, ο οποίος φαίνεται πως κερδίζει τις επαναληπτικές διαφορές με μεγαλύτερη διαφορά από την πρώτη φορά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ