«Οι παγκύπριες εξετάσεις είναι ακριβώς όπως πρέπει»

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των αποτελεσμάτων των παγκύπριων εξετάσεων και γιατί αυτά δεν πρέπει να μας προβληματίζουν.

Article featured image
Article featured image


Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των παγκύπριων εξετάσεων, πολλοί ήταν εκείνοι που τα χαρακτήρισαν ως απογοητευτικά, ένεκα του χαμηλού μέσου όρου στα περισσότερα μαθήματα.

Ο Νίκος Κωνσταντίνου, μέσα από μία ανάρτησή του στο Facebook αναλύει διαφορετικά τα αποτελέσματα των παγκύπριων, χαρακτηρίζοντάς τα μια χαρά, για τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι εξετάσεις στην Κύπρο.

Διαβάστε αυτούσια την ανάρτηση:

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα των Παγκύπριων εξετάσεων. Με αφορμή το ότι ο μέσος όρος είναι πολύ χαμηλά στα περισσότερα μαθήματα, γίνονται αναφορές σε παταγώδη αποτυχία ή στο ότι αυτό δείχνει τα χάλια της παιδείας του τόπου, να πούμε γιατί αυτό δεν ισχύει και οι εξετάσεις είναι ακριβώς όπως πρέπει:

  1. Αυτές οι εξετάσεις δεν σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν τις γνώσεις των παιδιών. Ούτε για να αξιολογήσουν το επίπεδο της παιδείας μας. Σχεδιάστηκαν για να αναγνωρίσουν πόσα ξέρει ο καθένας για να μπορεί να γίνει επιλογή των καλυτέρων. Οι εξετάσεις αυτές είναι ουσιαστικά ψυχομετρικές. Θέλουν να δουν τις γνώσεις αλλά και την ευφυία των παιδιών (π.χ. ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, να εστιάζουν την προσοχή τους, μνήμη, κλπ). Ως εκ τούτου, κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει ούτε για τις γνώσεις αλλά ούτε και για το επίπεδο της παιδείας μας από αυτές τις εξετάσεις.
  2. Ως τέτοιες, οι εξετάσεις αυτές δεν μπορεί να είναι ούτε πολύ εύκολες ούτε πολύ δύσκολες. Αν είναι πολύ εύκολες υπάρχει ο κίνδυνος να γράψουν οι περισσότεροι (ή έστω ένα μεγάλο ποσοστό) άριστα, ενώ αν είναι πολύ δύσκολες να γράψουν οι περισσότεροι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους υποψηφίους.
  3. Ένα υποθετικό παράδειγμα που δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα: Στα Νέα Ελληνικά δίνουν εξετάσεις 10,000 παιδιά. Με μέσο όρο το 10/20 και τυπική απόκλιση το 5 (δηλαδή, αν πάρουμε το πόσο απέχει η βαθμολογία του κάθε υποψηφίου από τον μέσο όρο που είναι το 10/20 και βρούμε τον μέσο όρο αυτών των αποκλίσεων), αυτό σημαίνει 250 από τους 10,000 υποψηφίους (2.5%) που βρίσκονται δύο τυπικές αποκλίσεις πάνω από τον μέσο όρο θα γράψουν άριστα (10 που είναι ο μέσος όρος, +5+5 (δύο τυπικές αποκλίσεις) = 20/20).

Αν όμως, υποθετικά, ο μέσος όρος ήταν 15/20, τότε θα είχε γράψει 20/20 το 16% των υποψηφίων, δηλαδή 1600 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει τους καλούς.

Μ' αυτά και μ' αυτά, μια χαρά μου φαίνονται οι εξετάσεις.

64809204_10162289004855647_6283400492483608576_n.jpg

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ