Πώς θα επηρεαστεί η Κύπρος από το Omega Block που «χτυπάει» την Ευρώπη

Πρώτα ήταν οι βροχές και οι καταιγίδες, τώρα αυτό!

Article featured image
Article featured image


Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο 13ών ημερών με τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας αλλάζει με την περιοχή μας να επηρεάζεται από θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το kitasweather.com.

Ισχυρή σφήνα έξαρσης ανηφορίζει από την Τυνησία – Αλγερία κυρίως προς την κεντροδυτική Ευρώπη, όπου σε αυτές τις περιοχές θα επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες/καύσωνας τις επόμενες ημέρες και τοπικά αναμένονται να σπάσουν ρεκόρ θερμοκρασιών.

Αυτό οφείλεται στο βαθύ κλειστό χαμηλό που θα αποκοπεί πρόσκαιρα στη μέση τροπόσφαιρα με κέντρο τον Ατλαντικό ωκεανό, δυτικά της Πορτογαλίας και το οποίο θα ευνοήσει την ισχυρή σφήνα έξαρσης που προαναφέραμε, σχηματίζοντας Omega Block.

Η περιοχή μας θα βρίσκεται στον θερμό τομέα της σφήνας ύφεσης που επηρεάζει την Ελλάδα και που βρίσκεται ανατολικά της σφήνας έξαρσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή μας να επηρεάζεται μέχρι το Σάββατο από θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Μέση Ανατολή.

Στην περιοχή μας δεν αναμένεται κάτι ακραίο ή ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών όπως την κεντροδυτική Ευρώπη, αλλά αναμένεται μία ιδιαίτερα θερμή εβδομάδα. Η κορύφωση των θερμών αέριων μαζών στην περιοχή μας αναμένεται από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπου αναμένονται γενικευμένα 40άρια σε περιοχές του εσωτερικού αλλά και σε κάποιες ημιορεινές περιοχές.

Αυτές τις ημέρες ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 41-42 βαθμούς σε περιοχές του εσωτερικού, χωρίς να αποκλείεται κάποια μέρα να φτάσουμε οριακά και μεμονωμένα τους 43 βαθμούς Κελσίου. Επίσης κάποια βράδια, η θερμοκρασία ενδέχεται να μην πέφτει κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, όπου και θα βγουν και οι ανάλογες προειδοποιήσεις σε τέτοια περίπτωση.

Σε σχέση με το προηγούμενο κύμα ζέστης/καύσωνα που είχαμε τον Μάιο, ίσως να μην φτάσουμε εκείνες τις θερμοκρασίες (42.8 βαθμοί Κελσίου) αλλά τα επίπεδα υγρασίας θα είναι πιο αυξημένα, κάνοντας την δυσφορία εντονότερη.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, για να ανέλθει έως τους 40 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 28 έως 30 στα δυτικά παράλια, 32 έως 34 στα υπόλοιπα παράλια και 24 στη Χιονίστρα.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει έως τους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα παράλια και στους 16 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος και θερμός για την εποχή. Στα ορεινά θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, για να ανέλθει έως τους 42 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 29 έως 31 στα δυτικά παράλια, 33 έως 35 στα υπόλοιπα παράλια και 26 στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει έως τους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, 23 έως 25 στα παράλια και στους 17 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως ηλιόλουστος και θερμός για την εποχή με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται σε επίπεδα πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ