Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μεταφέρουν στα σκυλιά τους το στρες

Τα σκυλιά αισθάνονται το στρες των ιδιοκτητών τους, σύμφωνα με μελέτη.

Article featured image
Article featured image

Το πείραμα που δείχνει ότι τα τετράποδα και τα αφεντικά τους, έχουν μια πιο στενή σχέση.

Όταν οι ιδιοκτήτες σκύλων βιώνουν μια περίοδο άγχους, δεν είναι οι μόνοι που αισθάνονται αυτή την πίεση.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, την ίδια στιγμή με το αφεντικό, άγχος αισθάνονται και τα σκυλιά.

Επιστήμονες αναφέρουν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να μεταφέρουν στα σκυλιά τους το στρες.

Οι Σουηδοί ερευνητές προχώρησαν σε πείραμα και επικεντρώθηκαν σε 58 άτομα που έχουν συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών όπως τα Μπόρντερ κόλλευ ή τα ποιμενικά σέτλαντ.

Εξέτασαν τρίχες από τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, μετρώντας τις συγκεντρώσεις μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη.

Σε απόκριση στο στρες, η χημική αυτή ουσία απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και απορροφάται από τους θύλακες των τριχών.

Η κατάθλιψη, η υπερβολική σωματική άσκηση και η ανεργία είναι μόνο μερικά παραδείγματα στρες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα κορτιζόλης που βρίσκεται στα μαλλιά σας, δήλωσε η Λίνα Ρόθ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Linkoping στη Σουηδία.

Η Ροθ και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι τα μοτίβα των επιπέδων κορτιζόλης στα μαλλιά των ιδιοκτητών σκυλιών ταιριάζουν με αυτά που βρέθηκαν στα σκυλιά τους, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες, υποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα των στρες τους ήταν συγχρονισμένα.

Με πληροφορίες από τη Huffingtonpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ