Άκουσες για τις «υπηρεσίες γυμνών δανείων»;

Στην Κίνα χρησιμοποιούν γυμνές φωτογραφίες για να πάρουν δάνεια.

Article featured image
Article featured image

Οι δανειστές που προσφέρουν υπηρεσίες όπως το Afterpay απαιτούν γυμνές selfies από τους πελάτες ως εγγύηση.

Τα συστήματα μικροδανεισμού είναι επανάσταση στον τρόπο που ψωνίζουμε. Θέλεις απεγνωσμένα το τελευταίο ελαφρώς αναβαθμισμένο iPhone; Μπορείς να κάνεις ένα διετές συμβόλαιο και να πληρώνεις με δόσεις. Πάντα ήθελες ένα τζακούζι, αλλά δεν είχες ποτέ τα λεφτά μαζεμένα; Μπορείς να γραφτείς στο Afterpay και με μηνιαίες πληρωμές των δέκα δολαρίων μπορείς να το έχεις αποπληρώσει σε 60 χρόνια.

Έτσι είναι το μέλλον και οι Κινέζοι millennials πέφτουν με τα μούτρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της εταιρείας οικονομικής τεχνολογίας Ant Financial, 45 εκατομμύρια από τους 170 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά το 1990 στην Κίνα έχουν έναν λογαριασμό μικροδανεισμού στην Ant Check Later.

Δεν τον χρησιμοποιούν απλώς για να αγοράσουν ακριβά πράγματα, όπως τηλεοράσεις ή αυτοκίνητα - κάποιες εταιρείες οικονομικής τεχνολογίας επιτρέπουν επίσης στους πελάτες τους να πληρώνουν μικρές, καθημερινές αγορές, όπως μπέργκερ ή μπισκότα, με μακροπρόθεσμες μηνιαίες πληρωμές.

Υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά στο σύστημα:

Κάποιοι ύποπτοι δανειστές έχουν καταλάβει ότι οι νεαροί καταναλωτές θέλουν απεγνωσμένα δάνεια και απαιτούν από τους πελάτες να τους δώσουν γυμνές selfies ως εγγύηση.

Αν οι πληρωμές δεν γίνονται εγκαίρως, οι δανειστές απειλούν να διαρρεύσουν αυτές τις selfies στην οικογένεια και στους φίλους του πελάτη.

Πολλοί, επίσης, χρεώνουν τόκο στο αρχικό δάνειο και έτσι βυθίζουν τους πελάτες τους πιο βαθιά στο χρέος και τους αναγκάζουν να στέλνουν περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο. Αυτές οι συναλλαγές είναι γνωστές στην Κίνα ως «υπηρεσίες γυμνών δανείων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ