Μας έχει φάει το άγχος και τα νεύρα στην Κύπρο

Τα απογοητευτικά ευρήματα της Global Emotions Report.

Article featured image
Article featured image

Το γκράφιτι με τους Ανθρώπους της Κύπρου στην οδό Πύθωνος


Στην 3η χειρότερη θέση της Ευρώπης κατέταξε την Κύπρο και στη 18η στην παγκόσμια κατάταξη, όσο αφορά τα επίπεδα του άγχους και του στρες, η ετήσια έρευνα Global Emotions Report του ινστιτούτου Gallup.

Μάλιστα η έρευνα κατατάσσει τους Κύπριους σε χειρότερες θέσεις και από πολίτες που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, καθώς εμφανίζονται ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι, ανήσυχοι, αλλά και θυμωμένοι.

Η ετήσια έρευνα βασίζεται σε ένα δείγμα θετικής και αρνητικής καθημερινής εμπειρίας που συγκεντρώθηκε από περισσότερες από 151.000 συνεντεύξεις ενηλίκων σε περισσότερες από 140 χώρες το 2018.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα, το 51% των Κυπρίων κατά τη δεδομένη στιγμή που ερωτήθηκε δήλωσε ότι είχε άγχος τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ το 20% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ήταν θυμωμένο την προηγούμενη ημέρα, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην 8η πιο «θυμωμένη» χώρα της Ευρώπης.

Ψηλά στην κατάταξη βρισκόμαστε και όσο αφορά το συναίσθημα της θλίψης, με την Κύπρο να καταλαμβάνει την 5η θέση μαζί με την Πορτογαλία. Τα αρνητικά συναισθήματα των μεσογειακών χωρών επεκτείνονται και στο κεφάλαιο «ανησυχία». Η Κύπρος τερματίζει στην 8η θέση στην Ευρώπη, με το 43% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ανήσυχοι, ενώ την 1η θέση στην Ευρώπη και την 4η στον κόσμο καταλαμβάνει η Πορτογαλία.

Έκπληξη προκαλούν τα ποσοστά που σημειώθηκαν στο ερώτημα για το πόσο ξεκούραστοι νιώθουν οι Κύπριοι, καθώς σε ποσοστό 59% εμφανίζονται ξεκούραστοι, ποσοστό που μας κατατάσσει στην 30η θέση της Ευρώπης και στην 44η παγκοσμίως. Η πιο ξεκούραστη χώρα στον κόσμο είναι η Μογγολία και στην Ευρώπη η Μάλτα. Η πιο κουρασμένη χώρα στον κόσμο είναι το Κουβέιτ.

Πιο χαμογελαστή χώρα στον κόσμο είναι η αφρικανική Νιγηρία και στην Ευρώπη η Ολλανδία. Η Κύπρος τερματίζει στην 10η θέση της Ευρώπης, με το 75% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι χαμογέλασε τουλάχιστον μία φορά το τελευταίο 24ωρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ