«Στο μέλλον ο Θεός θα αντικατασταθεί από ένα υβριδικό ον, που θα είναι και άνθρωπος και μηχανή»

Ένας καλλιτέχνης βάζει στην Αφροδίτη της Μήλου ρομποτικά χέρια και μιλάει για τον Θεό και τον άνθρωπο.

Article featured image
Article featured image

Ο Tian Xiaolei είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς experimental καλλιτέχνες, που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας.

Το ευφάνταστο έργο του τού έχει χαρίσει βραβεία από το Today Art Museum και το UCCA στο Πεκίνο, όπου και χρησιμοποιεί την ιστορία, τη θρησκεία. την επιστήμη, την τεχνολογία και τη βιολογία, προκειμένου να δημιουργήσει νέες, αλλόκοτες οπτικές εμπειρίες.

Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ του καλλιτέχνη με τίτλο Aerobics, συνιστά ένα συνονθύλευμα από εκκεντρικές και εξεζητημένες ψηφιακές δημιουργίες, που κινούνται ξέφρενες μέσα σε έναν εικονικό καθεδρικό ναό. Ο Xiaolei ‘ανασυνθέτει’ την Αφροδίτη της Μήλου συνδέοντας δύο ταλαντευόμενα ρομποτικά χέρια στο σώμα της.

Ένας άνδρας περιστρέφεται φορώντας μόνο ένα scanner με ακτίνες Χ γύρω από τη μέση του και ένα μικροσκόπιο στο κεφάλι του. Μια επιχρυσωμένη μαϊμού και ένα μωρό σε σφαιρικά κλουβιά αντικαθιστούν τα φεγγάρια του Δία, ενώ ένα έμβολο συγκολλημένο με ανθρώπινα πόδια ακολουθεί τους ρυθμούς της μουσικής. «Στο μέλλον ο Θεός θα αντικατασταθεί από ένα υβριδικό ον, που θα είναι και άνθρωπος και μηχανή» ισχυρίζεται ο Xiaolei.

«Οι άνθρωποι είμαστε απλώς σε ένα στάδιο της εξέλιξής μας και θα εξακολουθήσουμε να υφιστάμεθα προοδευτικές αλλαγές. Μια νέα εποχή για ένα βραχύβιο ον, όπως ο άνθρωπος, αναμένεται να ξεκινήσει».

Το Aerobics είναι μέρος του China Wave, του ειδικού μηνιαίου προγράμματος ταινιών του Nowness, που αναφέρονται σε μια νέα εποχή της Κινεζικής δημιουργικής έκφρασης, η οποία σπάει τους κανόνες της συμβατικής τέχνης, της κινηματογράφησης, της μουσικής και της περφόρμανς.

Με πληροφορίες από Nowness/Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ