Υπάρχει περίπτωση το Ζηνοβία να βυθίστηκε από μυστικές υπηρεσίες;

Ένα ντοκιμαντέρ της οικογένειας Κουστώ εξετάζει αυτή την πιθανότητα.

Article featured image
Article featured image

Προβλήθηκε πρόσφατα από το τηλεοπτικό κανάλι Science Channel (by Discovery Channel), πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το Ζηνοβία, στην εκπομπή “Legends of the Deep” του Fabien και της Céline Cousteau - εγγόνια του θρυλικού Jacques-Yves Cousteau. To επεισόδιο φέρει τον τίτλο “Zenobia shipwreck, Mystery of the Spy Sabotage”.


Zenobia Cousteau documentary 2019 (2).jpg


Oι δύο διάσημοι θαλάσσιοι εξερευνητές ήρθαν στη Λάρνακα ειδικά για να διερευνήσουν κατά πόσον ευσταθεί η φημολογία που υπάρχει γύρω από το εν λόγω ναυάγιο, που αφορά την προγραμματισμένη βύθισή του από τις Ισραηλινές και Αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι στο Ζηνοβία είχε, ως γνωστό, εξευρεθεί στρατιωτικός εξοπλισμός με πιθανό αποδέκτη την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Αυτό είναι που πραγματεύεται και το υπό αναφορά ντοκιμαντέρ. Στο βίντεο, τα δύο αδέλφια καταδύονται στο Ζηνοβία ψάχνοντας για αποδείξεις που να στοιχειοθετούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε συνάρτηση με έρευνα σε έγγραφα καθώς και την έκθεση για τα αίτια της βύθισης αλλά και με δηλώσεις ατόμων που δίνουν κάποιο φως στις έρευνες. Ως παράγοντες που στηρίζουν αυτή τη θεωρία, παραθέτουν, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι το Ζηνοβία ήταν ένα ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο σουηδικό πλοίο τελευταίας, τότε, τεχνολογίας καθώς και το γεγονός ότι το πλοίο ξεκινούσε το ταξίδι του από την Γιουγκοσλαβία με προορισμό τη Συρία, παρουσιάζοντας ντοκουμέντο ότι μέλη της οργάνωσης PLO εκπαιδεύονταν εκείνη την περίοδο στη Γιουγκοσλαβία. Αναφέρονται ταυτόχρονα στις πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή κατά τη δεκαετία του ’80 και τον ρόλο της Κύπρου εκείνη την εποχή.


Zenobia Cousteau documentary 2019 (4).jpg


Τα αδέλφια Cousteau εκφράζουν στο ντοκιμαντέρ την πολύ μεγάλη εντύπωση που τους προκάλεσε το τεράστιο μέγεθος του Ζηνοβία και τα εκατοντάδες φορτηγά που βρίσκονται δεμένα σ’ αυτό μαζί με το εμπόρευμά τους. Ο Fabien δηλώνει πεπεισμένος ότι «κάποιοι ήθελαν να βυθίσουν το Ζηνοβία» ενώ η Céline αναφέρει ότι «το μυστήριο γύρω από το Ζηνοβία εξακολουθεί να είναι ζωντανό».


Αναφορικά με το κατά πόσον ένα σενάριο προγραμματισμένης βύθισης του εν λόγω πλοίου από μυστικές υπηρεσίες είναι πιθανό, ο διευθυντής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ζηνοβία AAK Larnaca-Napa Sea Cruises κ. Ανδρέας Παναγιώτου, αναφέρει ότι βάσει διαφόρων ενδείξεων, ίσως αυτό να ισχύει.


Zenobia Cousteau documentary 2019 (3).jpg


Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (Larnaka Tourism Board) κρίνει ότι η θεωρία που παρατίθεται στο ντοκιμαντέρ χρήζει διερεύνησης. Το Ζηνοβία αποτελεί μια μεγάλη ατραξιόν για τη Λάρνακα αφού ως γνωστόν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης παγκοσμίως, προσελκύοντας γύρω στους 100.000 δύτες ανά έτος, ενώ αποτελεί τον σημαντικότερο ύφαλο της χώρας μας.


Αναφέρεται ότι το ναυάγιο Ζηνοβία του χρόνου τον Ιούνιο θα γιορτάσει την επέτειο των 40 χρόνων από τη βύθισή του και γι’ αυτό το σκοπό προγραμματίζονται ποικίλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ