Οδηγός Επιβίωσης: Πώς να την παλέψεις το καλοκαίρι στη Λευκωσία

Το να ξεμείνεις καλοκαιριάτικα στην πρωτεύουσα είναι (ίσως) ένα από τα πιο cool πράγματα που μπορεί να σου συμβούν.

Οδηγός Επιβίωσης: Πώς να την παλέψεις το καλοκαίρι στη Λευκωσία

Το να ξεμείνεις καλοκαιριάτικα στην πρωτεύουσα είναι (ίσως) ένα από τα πιο cool πράγματα που μπορεί να σου συμβούν.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Unslpash/Igorstar Koff



Πλησιάζουν οι μέρες για την άδειά σου και δεν έχεις προγραμματίσει τίποτα, ούτε διακοπές, ούτε διαμονές, ούτε εκδρομές. Δεν βγαίνει το budget, είσαι και λιγάκι αναβλητικός βαριέσαι και να ψάχνεις online για προσφορές, άρα αποφασίζεις πως φέτος το καλοκαίρι θα αράξεις στο σπιτάκι σου στη Λευκωσία και θα απολαύσεις την άδεια πόλη όσο καλύτερα γίνεται. Ποια άλλη εποχή του χρόνου, άλλωστε, μπορείς να βρεθείς με το αυτοκίνητο από την Παλλουριώτισσα στην Έγκωμη, σε μόλις 13 λεπτά;

Αν θες τη γνώμη μας, έκανες την πιο σοφή επιλογή και για να σου το αποδείξουμε, ετοιμάσαμε έναν οδηγό επιβίωσης με 7 cool εναλλακτικές επιλογές για να κάνεις τις καλύτερες και πιο οικονομικές διακοπές –φέτος το καλοκαίρι- χωρίς να χρειαστεί να βγεις ούτε καν στον αυτοκινητόδρομο.


Vintage+Pool+Owner.jpg


Δροσίσου και κάνε το μαύρισμά σου... σε μία πισίνα

Μπορεί η πρωτεύουσα να μην έχει θάλασσα, αλλά αν σκεφτείς πως φέτος οι μισές θάλασσες της Κύπρου έχουν γεμίσει μέδουσες και οι άλλες λύματα, ίσως και να είναι καλύτερα να επιλέξεις τις βουτιές σε μία πισίνα.

Η Λευκωσία διαθέτει περί τις 8δημόσιες και ιδιωτικές πισίνες, οι οποίες προσφέρονται για βουτιές και χαλάρωση από το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα. Ανάλογα με το τι θα επιλέξεις, οι τιμές ξεκινούν από τα 5 ευρώ/άτομο και φτάνουν μέχρι τα 20ευρώ/άτομο. Βάλε στη τσάντα αντιηλιακό και πετσέτα και άραξε σαν βασιλιάς κάτω από τον καυτό λευκωσιάτικο ήλιο.
Πάρε μια ιδέα ΕΔΩ.


Birdwatching at Athalassa Park by Silvio A. Rusmigo.jpg
Birdlife Cyprus/Πάρκο Αθαλάσσας


Για εκδρομή επέλεξε πάρκο!

Η Λευκωσία είναι ίσως η μοναδική πόλη της ελεύθερης Κύπρου η οποία διαθέτει οργανωμένους και μεγάλους χώρους πρασίνου στην καρδιά της πόλης, που αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για μία πρωινή, απογευματινή ή βραδινή βόλτα, μόνος ή με παρέα. Ενώ προσφέρονται, παράλληλα, για αθλοπαιδιές, πικ νικ, και κάποια από αυτά διαθέτουν μικρά κιόσκια με τραπεζάκια που προσφέρουν διάφορα σνακ και δροσιστικά ροφήματα.

Ο Δήμος Λευκωσίας διαθέτει περί τα 40 πάρκα και κήπους, συμπεριλαμβανομένων και των συνοικιακών πάρκων. Ωστόσο τα πιο well known πάρκα της πρωτεύουσας, τα οποία είναι και οργανωμένα είναι 6: Το Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου, το Πάρκο Ακαδημίας, το Πάρκο Αθαλάσσας, το Πάρκο Αγίου Δημητρίου και το Πάρκο Αγλαντζιάς.

Αν γουστάρεις να κάνεις βόλτα με τα πόδια, μία πολύ όμορφη διαδρομή που μπορείς να ακολουθήσεις είναι να ξεκινήσεις από το σημείο του Ερυθρού Σταυρού στην Προδρόμου και να καταλήξεις λίγο πιο κάτω από το κτήριο του Υπουργείου Υγείας. Μπορεί να έχει περπάτημα, αλλά θα αποζημιωθείς από τα ξύλινα γεφυράκια και το φυσικό περιβάλλον του σημείου. Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις τη διαδρομή με ποδήλατο!

Βρες περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ



dbdcb3cfc1dbcdcb1b303cc26627cc98.jpg


Πάρε τα μικρά λεωφορεία του Δήμου Λευκωσίας και μάθε την πόλη!

Ναι, το ξέρουμε ότι οι Κυπραίοι δεν αφήνουν το αυτοκίνητό τους, αλλά τι λες να κάνεις εσύ τη διαφορά αυτή τη φορά. Μην ξεχνάς πως ήδη πήγες αντίθετα στο ρεύμα μένοντας καλοκαίρι στη Λευκωσία.

Άφησε, λοιπόν, το αυτοκίνητό σου στο χώρο στάθμευσης του Παλιού ΓΣΠ, πάρε το Λ1 ή το Λ2 και κάνε βόλτα στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης. Τα μικρά λεωφορεία του Δήμου είναι δωρεάν, διαθέτουν κλιματισμό, λειτουργούν μέχρι και τις 24:00 το βράδυ, έχουν πρόνοια για μεταφορά ποδηλάτου, κάνουν συχνές διαδρομές (ανά 10 λεπτά) και συνήθως κυκλοφορούν άδεια ή με λίγους επιβάτες. Σημαντική λεπτομέρεια, σε κάποια από τα λεωφορεία, υπάρχει ηχητική ανάγνωση της κάθε στάσης, κάτι που προσφέρει επιπλέον γνώσεις.


Cyprus-Nicosia-Old-City.jpg



Ξεναγήσου στη βιβλιοθήκη-κόσμημα του Πανεπιστημίου Κύπρου, «Στέλιος Ιωάννου»

Με την υπογραφή του φουτουριστή αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, το Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιου Ιωάννου», που ολοκληρώθηκε και λειτούργησε πριν μερικούς μήνες αποτελεί ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα παγκόσμιου βεληνεκούς.


atelier-jean-nouvel-nicosia-cyprus-stelios-oannou-learning-resource-center_dezeen_2364_col_6.jpg


Μια βόλτα απλώς και μόνο για να θαυμάσεις το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα 5 επιπέδων, είναι σε πρώτη φάση μια διαφορετική πρόταση για να περάσεις την ημέρα σου, ενώ αφού τελειώσεις τη ξενάγηση στους χώρους μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους ειδικούς χώρους μελέτης για να διαβάσεις κάποιο βιβλίο που σε ενδιαφέρει και αν έχεις μαζί σου παιδιά, θα σου προτείναμε να κατεβείς στο ισόγειο (όροφος 0), στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά, λειτουργεί το Παιδικό Τμήμα.



MH1_5301.jpg
Summer Movie Nights στην Παραμυθούπολη


Στις αυλές των θερινών σινεμά

Μια μόδα που επικράτησε κυρίως στα 60s επανήλθε δριμύτερη (ευτυχώς) τα τελευταία χρόνια, με διάφορους υπαίθριους χώρους να σηκώνουν αυλαία και να στήνουν έναν θερινό σινεμά, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά.

Στη Λευκωσία φέτος λειτουργούν παράλληλα 7 θερινοί κινηματογράφοι τους οποίους μπορείς να βρεις από το κέντρο της πρωτεύουσας, μέχρι τα Λατσιά και τη Λακατάμεια.

Για φέτος, προς το παρόν, βρεθήκαμε στον θερινό κινηματογράφο Summer Movie Nights που έχει στηθεί στην Παραμυθούπολη, στον Στρόβολο, και παρακολουθήσαμε ταινία τρώγοντας σουβλάκι και καρπούζι. Ok πήραμε και μερικά pop corn!

Cyprus-fairytale-1-730x445.jpg
Μουσείο Παραμυθιού


Ευκαιρία για museum hopping!

Αλήθεια, πόσο συχνά επισκέπτεσαι τα Μουσεία της Λευκωσίας; Βασικά η ερώτηση θα έπρεπε να είναι «έχεις επισκεφθεί ποτέ κάποιο Μουσείο στη Λευκωσία; Το πιο πιθανόν είναι πως όχι, αφού τα περισσότερα μουσεία λειτουργούν μόνο καθημερινές και κλείνουν τα σαββατοκύριακα γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση. Τώρα, όμως, είσαι με άδεια και σίγουρα η άδειά σου δεν περιλαμβάνει μόνο σαββατοκύριακα, άρα δεν υπάρχει καλύτερα ευκαιρία για να κάνεις ένα museum hopping.

Η Λευκωσία διαθέτει 19, ιδιωτικά και δημόσια, μουσεία στα οποία μπορείς να βρεις ιστορικά και αρχαιολογικά εκθέματα, τέχνη, εκθέματα ειδικού ενδιαφέροντος όπως μοτοσυκλέτες, γραμματόσημα, παραμύθια, μέχρι και μουσείο πένας.

Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η Λεβέντειος Πινακοθήκη φιλοξενεί μία πληθώρα εκδηλώσεων και εκθέσεων που περιλαμβάνουν από βραδιές σαξοφώνου μέχρι ενδιαφέροντα workshop.
Ρίξε μια ματιά ΕΔΩ.



porfyrios_1.2e16d0ba.fill-565x380-c100.jpg



Το καλοκαίρι θέλει το «οφτόν» του

Καλή η ψυχαγωγία και η διασκέδαση, αλλά ως γνωστόν νηστικό αρκούδι δεν χορεύει και τι καλύτερο από το να καταλήξεις, μετά από μία γεμάτη μέρα με δραστηριότητες, σ’ ένα από τα (πολλά) καλά και αυθεντικά οφτάδικα της Λευκωσίας που σερβίρουν παραδοσιακό οφτό κλέφτικο με πατάτες και χύμα στο τραπέζι ντομάτες, αγγουράκια, φρέσκο ψωμί και χωριάτικο γιαούρτι. Για να μην ξεχάσουμε κάποιον, δεν θα αναφέρουμε ονόματα, ωστόσο με μία μικρή έρευνα μπορείς να ανακαλύψεις όλες τις απάχικες αυλές που σερβίρουν οφτό στη Λευκωσία.
Μπορείς να βρεις μερικές επιλογές ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ