«Όλη μέρα το BBC έλεγε ότι οι Τούρκοι θα επιτεθούν αλλά εμείς δεν…»

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου θυμάται πως τέτοια μέρα, πριν 45 χρόνια, προσπαθούσαν -μαζί με άλλους στρατιώτες- να σβήσουν τις φωτιές στον Πενταδάχτυλο που έδιναν κατεύθυνση στα τουρκικά πλοία.

Article featured image
Article featured image

Σε ανάρτησή του στα social media, κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν, τότε που ως στρατιώτης πολεμούσε στα βουνά του Πενταδαχτύλου για να σώσει μια προδομένη κατάσταση. Όπως θυμάται, ενώ έβλεπαν τους αλεξιπτωτιστές να πέφτουν από ψηλά, δεν είχαν δικαίωμα να πυροβολήσουν, την ίδια ώρα που το BBC έκανε συνεχώς αναφορές για την επικείμενη εισβολή των Τούρκων.


Διαβάστε αυτούσια την ανάρτηση:

«Για τους νέους που δεν το γνωρίζουν, φέτος τυγχάνει οι μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής να είναι ακριβώς όπως ήταν το 1974.

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου έγινε το πραξικόπημα και το Σάββατο 20 Ιουλίου το πρωί ξεκίνησε η εισβολή. Πέμπτη και Παρασκευή κάποιοι έβαλαν φωτιά στην πλευρά του Πενταδακτύλου προς τη θάλασσα και όλη μέρα προσπαθούσαμε να τη σβήσουμε.

Μετά άκουσα ότι ίσως να έγινε για να κατευθύνει τα πλοία της εισβολής και που τότε δεν είχαν GPS. Όλη μέρα το BBC έλεγε ότι οι Τούρκοι θα επιτεθούν αλλά εμείς δεν… Σάββατο πρωί άρχισαν και οι βομβαρδισμοί και η ρίψη αλεξιπτωτιστών στην πλευρά της Λευκωσίας.

Τα βλέπαμε όλα από ψηλά, στον Πενταδάκτυλο, αλλά απαγορευόταν να πυροβολήσουμε. Μια οβίδα διάλυσε το στρατόπεδο μας και λίγο μετά πήραμε το δρόμο προς τη Λευκωσία και κάναμε επίθεση και πήραμε το λόφο Καλαμπάκι από τους Τούρκους ακριβώς από κάτω.

Το να κάνεις επίθεση ανεβαίνοντας τρέχοντας το ύψωμα, τη στιγμή που το πολυβόλο και οι Τούρκοι σε πυροβολούν, ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Χάσαμε ένα στρατιώτη και άλλοι τραυματίστηκαν…

Σε όλο τον πόλεμο κρατούσα ένα Bren. Πήρα για λίγο και ένα ασημί FN από ένα Τούρκο στρατιώτη που ήταν διαφορετικός ο ήχος του. Το πρόβλημα με το Bren ήταν πως όταν πυροβολούσα, ο θόρυβος ήταν τόσο χαρακτηριστικός που όλοι έψαχναν να το βρουν».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ