Τι έχουν πάθει όλοι (σε Κύπρο και Ελλάδα) με τους Florence and the Machine;

Η πρώτη τους συναυλία στις 19 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο -εδώ και καιρό- είναι sold out ενώ η επιπλέον συναυλία που πρόσθεσαν στην πορεία, για τις 22 Σεπτεμβρίου, έχει σχεδόν ξεπουλήσει.

Τι έχουν πάθει όλοι (σε Κύπρο και Ελλάδα) με τους Florence and the Machine;

Η πρώτη τους συναυλία στις 19 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο -εδώ και καιρό- είναι sold out ενώ η επιπλέον συναυλία που πρόσθεσαν στην πορεία, για τις 22 Σεπτεμβρίου, έχει σχεδόν ξεπουλήσει.

Article featured image
Article featured image


Αναμφίβολα είναι το μουσικό γεγονός της χρονιάς, αν όχι των τελευταίων ετών, με το βρετανικό συγκρότημα να διανύει μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους του, από το 2007, όταν η Florence Welch έφτιαξε το συγκρότημα και το βάφτισε με το όνομά της.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα, το 2009, οι Florence and the Machine επιστρέφουν προκαλώντας φρενίτιδα στους φαν τους σε Ελλάδα και Κύπρο με τις λίστες αναμονής για ένα εισιτήριο για τη συναυλία στις 22 Σεπτεμβρίου να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.



Ποια είναι η Florence Welch και οι μηχανές της που έχουν δημιουργήσει τέτοιο πανικό;

Γεννημένη τον Αύγουστο το 1986 στο Λονδίνο, η Florence Welch επηρεάστηκε μουσικά από τους γονείς της, οι οποίοι ήταν κατά κάποιο τρόπο διανοούμενοι, εξ ου και η ίδια είχε δηλώσει πως θέλει να μετουσιώσει όλα όσα έμαθες από αυτούς σε μουσική.

Η Welch πάσχει από δυσλεξία και δυσμετρία ενώ θεωρεί πως πάσχει από αϋπνία. Παλαιότερα, μάλιστα, είχε διαγνωστεί και με κατάθλιψη.

Το ενδιαφέρον της Welch με τον τρόμο και τη μοίρα ενισχύθηκε από τον θάνατο των παππούδων της μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων. Αφού στα 10 της, η Welch παρακολούθησε από κοντά την κατάπτωση του παππού της με τη γιαγιά της αυτοκτονεί ένα χρόνο μετά.

Σημαντικό πλήγμα για τη ζωή της υπήρξε η μετακόμιση της μητέρας, όταν αυτή ήταν 13 ετών, στο σπίτι του γείτονά τους και των τριών έφηβων παιδιών του. Σύμφωνα με τη Welch: «Τα πάμε υπέροχα τώρα, αλλά ήταν εφιάλτης τότε. Συνήθιζα να μένω στο δωμάτιο μου και να χορεύω».




Οι «The Machine»

«The Machine» είναι το όνομα της ομάδας μουσικών που συνοδεύει την Welch, αποτελούμενη κυρίως από μουσικούς εμφανίσεων (session musicians), οι οποίοι διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες της Welch στην εκάστοτε εμφάνισή της. Αρχικά, το όνομα ξεκίνησε από τη συνεργασία της με την Isabella «Machine» Summers. Η Welch και η Summers έκαναν εμφανίσεις μαζί για ένα χρονικό διάστημα με το ψευδώνυμο «Florence Robot/Isa Machine». Αργότερα, το όνομα θεωρήθηκε αρκετά δύσχρηστο και μετατράπηκε σε «Florence and the Machine». Η Welch συνέχισε να χρησιμοποιεί το όνομα αυτό για την μπάντα της ακόμα και όταν η Summers έφυγε από αυτήν για ένα διάστημα, αν και τελικά η Summers επέστρεψε εν καιρώ, ως η βασική της keyboard player.



Όπως οι περισσότεροι solo καλλιτέχνες, η Welch χρησιμοποιεί μια βασική ομάδα μουσικών για τις ζωντανές της εμφανίσεις. Η τρέχουσα ομάδα περιλαμβάνει τον μουσικό Robert Ackroyd στην κιθάρα, τον Chris Hayden στα drums, την Isabella Summers στο keyboard, τον Mark Saunders στο μπάσο και τον Tom Monger στην άρπα. Στο παρελθόν, η Welch έχει εκφραστεί θετικά για την ικανότητα της μπάντα της να κατανοεί τη δημιουργική της διεργασία, υποστηρίζοντας πως «Έχω δουλέψει μαζί τους για πολύ μεγάλο διάστημα και ξέρουν το στυλ μου, ξέρουν τον τρόπο που γράφω, ξέρουν τι θέλω».

Η μουσική των Florence and the Machine έχει χαρακτηριστεί ως συνδυασμός διαφόρων ειδών μουσικής, συμπεριλαμβανομένων της ροκ και soul μουσικής μουσική του συγκροτήματος είχε λάβει θετικές κριτικές από τη μουσική βιομηχανία προτού γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό, ιδιαιτέρως από το BBC το οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του συγκροτήματος, προωθώντας τους ως μέρος του BBC Introducing.


To πρώτο ολοκληρωμένο album του συγκροτήματος Lungs, κυκλοφόρησε στις 6 Ιουλίου 2009, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία τους, και παρέμεινε στη δεύτερη θέση του αγγλικού album chart για τις πέντε πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας του.

Στις 17 Ιανουαρίου 2010, το album έφτασε στο Νο. 1 του αγγλικού album chart, έχοντας παραμείνει στο συγκεκριμένο chart για 28 συνεχόμενες εβδομάδες μέχρι τότε.

Το album έχει παραμείνει στο Top 40 του Ηνωμένου Βασιλείου για 58 συνεχόμενες εβδομάδες, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά albums του 2009 και του 2010 μέχρι σήμερα. Στα 2010 BRIT Awards, το «Lungs» κέρδισε το βραβείο «Mastercard British Album». Οι Florence and the Machine εμφανίστηκαν και στα 2010 MTV Video Music Awards, με το τραγούδι «Dog Days Are Over».



Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη καλλιτεχνική περσόνα, που με τον δικό της τρόπο καταφέρνει να μαγεύει το κοινό. Τόσο με τη φωνή όσο και με την παρουσία της, η Florence αφήνει τα τραγούδια και τη δουλειά της να μιλούν για την ίδια. Οι Times, περιέγραψαν την Florence ως «την πιο ιδιόμορφη και επευφημημένη γυναίκα τραγουδίστρια αυτή τη στιγμή» και «την πρόσφατη προσθήκη σε μια σειρά εξαιρετικών Άγγλων pop εκκεντρικών», με το περιοδικό «Spin» να βαθμολογεί το το album «Lungs» με 4 στα 5 αστέρια γράφοντας «Οφείλεις να το παραδεχτείς αυτό το κορίτσι: Πάντα σε κάνει να νιώθεις κάτι».




Τελευταίος δίσκος της μπάντας είναι το «High as Hope» ενώ φέτος, χάρισε τη φωνή της και στην τελευταία σεζόν του Game of Thrones. Η χρονιά κρίνεται μάλλον επιτυχημένη και όχι άδικα.

Μπορεί να συγκαταλέγεται στο είδος της indie pop, όμως οι επιρροές της κάνουν το τελικό αποτέλεσμα μοναδικό. Η Florence κλίνει περισσότερο στο να χαρακτηριστεί εκπρόσωπος της «Art pop», ενός υβριδικού είδους με ξεχωριστά χαρακτηριστικά που κάνουν τα live της μυσταγωγικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ