Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού είναι εδώ και σου έχουμε 10 λόγους που εσύ πρέπει να είσαι εκεί

Για να είμαστε εντελώς ειλικρινείς, οι λόγοι είναι πολύ περισσότεροι. Για να μη γίνουμε κουραστικοί, όμως, είπαμε να να περιοριστούμε στους 10.

Article featured image
Article featured image

Εδώ και 14 χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά event του Αυγούστου, αλλά και του νησιού. Το Lemesos International Documentary Festival γνώρισε στον Κύπριο θεατή μια άλλη όψη του σινεμά, πίσω από τις ιλουστρασιόν εικόνες -το αληθινό σινεμά.

Άλλωστε, τα ντοκιμαντέρ μιλούν και προβάλλουν την αλήθεια και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού είναι ό,τι πιο αυθεντικό, στο είδος του, μπορείς να βρεις και να δεις.

Στην 14η φετινή διοργάνωση, στην οποία η CITY είναι και πάλι περήφανος Χορηγός Επικοινωνίας, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν άνθρωποι της τέχνης που επηρέασαν την ιστορία της μουσικής, του θεάτρου, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου ανά το παγκόσμιο. Προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας και έκτασης που άφησαν το στίγμα τους... μάλλον για πάντα!

Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που φέτος η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (1-8/8) ανήκει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Πιο κάτω, όμως, σου έχουμε ακόμη 9 λόγους που φέτος δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις τη μοναδική αυτή διοργάνωση.


Lemesos International Festival-Day 2-3.jpg



Το απόλυτο καλοκαιρινό mood

Κάνε εικόνα να κάθεσαι αραχτός σε μία πλακόστρωτη πλατεία, με θέα το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού και να απολαμβάνεις μουσικές, ωραία ποτά, και καλή παρέα, με την οποία θα συζητάτε το ντοκιμαντέρ που είδατε μόλις πριν από λίγο. Πού θα βρεις καλύτερα;


festival-1.jpg


dox (38 of 70).jpg


Φιλοσοφικές συζητήσεις με τους πρωταγωνιστές (των ταινιών)

Κι αφού κάθεσαι χαλαρός στην πλατεία και συζητάς για την ταινία που είδες, δίπλα σου βρίσκεται ο σκηνοθέτης/ηθοποιός/παραγωγός της. Τον προσκαλείς στην παρέα και αρχίζεις να τον ρωτάς τα πάντα γύρω από την ταινία που έφτιαξε ή και άλλα φιλοσοφικά ερωτήματα. Έχει συμβεί!


45.jpg


Mojito to be

Στο dox bar, το ειδικά διαμορφωμένο bar του φεστιβάλ, θα δοκιμάσεις ένα από τα πιο ειλικρινή mojito που έχεις πιει έως σήμερα. Εκτός αν έχεις ήδη πάει στην Κούβα. Τότε... πάσο!


DSC_0320web.jpg

Docfest4.jpg



Ντοκιμαντέρ βγαλμένα από τη ζωή (μας)

Η φετινή επιλογή ταινιών θίγει πολλά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα όπως την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων που έχει κάνει τις πόλεις μας δύσκολες προς κατοίκηση, το σύγχρονο πρόσωπο της δημοκρατίας, την εξάπλωση των fake news, την υπέρμετρη χρήση των social media, την κλιματολογική αλλαγή, την υπερβολική χρήση αλκοόλ ανάμεσα στους ανήλικους, και πολλά άλλα! Ήδη, έχουμε ταυτιστεί.


Olympia Parade_01 copy.jpg



Μαθαίνοντας για τη ζωή επιτυχημένων και διάσημων προσωπικοτήτων

Αν αγαπάς την τέχνη, οι φετινές ταινίες θα σου γνωρίσουν μεγάλους πρωταγωνιστές της όπως την Ιταλίδα φωτογράφο Letizia Battaglia (Shooting the Mafia), τον χαρισματικό Ισπανό αρχιτέκτονα Renzo Piano (Renzo Piano: Architect of Light), τη διάσημη βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη (Olympia) ακόμα και τον θρυλικό σταρ του Χόλιγουντ Peter Sellers (The Ghost of Peter Sellers).


Marianne+Copyright+Nick+Broomfield.jpg



Θα ερωτευτείς με Leonard
Cohen

Αν είσαι ανάμεσα στους ρομαντικούς, σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις την ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, Marianne and Leonard: Words of Love: Μια ωδή στον θρυλικό τραγουδοποιό (Dance me to the end of love) που φέρνει στο φως τρυφερές λεπτομέρειες από τον έρωτα του Λέοναρντ Κοέν με τη Νορβηγίδα μούσα του, που κέρδισε την αθανασία μέσα από τα τραγούδια «So Long Marianne» και «Bird on the Wire», και έγινε η πηγή έμπνευσης για τους βαθιά συναισθηματικούς στίχους που απηχούν μέχρι σήμερα.



7_Renzo Piano.jpg



Ξέρεις τι είναι τα loop screenings;

Και να μην ξέρεις, φέτος θα μάθεις αφού στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού θα στηθούν τα «The Sun Panics» στα οποία από τη Δευτέρα (5/8) μέχρι και την Πέμπτη (8/8), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού́ μήκους που αποτίει φόρο τιμής στην πρωτοπόρο σκηνοθέτη, σεναριογράφο, ηθοποιό και φωτογράφο, Agnès Varda (1951-2019), της οποίας το κύκνειο άσμα «Faces Places» είδαμε πέρσι στο Φεστιβάλ.


DSC_0383.jpg



Ξέρεις πως το εισιτήριο στοιχίζει μόλις 2 ευρώ;

Πού αλλού μπορείς να παρακολουθήσεις επιλεγμένες και βραβευμένες ταινίες διεθνούς απήχησης με μόλις δύο ευρώ και παράλληλα να έχεις την ευκαιρία να συναναστραφείς με ανθρώπους της τέχνης; Αξίζει!


3_The Ghost of Peter Sellers.jpg


Μια ταινία του 1973 (γυρισμένη στην Κερύνεια) που δεν κυκλοφόρησε ποτέ

Το «The Ghost of Peter Sellers, σε παραγωγή του Κύπριου Paul Iacovou και σκηνοθεσία Peter Medak αναφέρεται στο χρονικό της αποτυχίας μιας κινηματογραφικής ταινίας του Χόλυγουντ, η οποία γυρίστηκε στην Κερύνεια το 1973 (Ghost in the Noonday Sun).

Η παραγωγή κατέληξε σε χάος όταν ο μεγάλος αστέρας της εποχής, Peter Sellers, αποφάσισε να τη σαμποτάρει με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσει ποτέ. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του σκηνοθέτη Πίτερ Μέντακ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τι ακριβώς πήγε λάθος, και να αντιμετωπίσει τις ενοχές που κουβαλά για πάνω από σαράντα χρόνια.


05 AYG18_231 Doc Fest Birth Days.jpg



#INFO

Από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2019, οι λάτρεις του ντοκιμαντέρ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 20 κινηματογραφικές πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη που θα στηθεί στο Ceronia Hall, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, στη Λεμεσό.

Tηλέφωνο: 99 517 910
e-mail: lemesosdocs@gmail.com
www.filmfestival.com.cy
instagram @lemesosdocfest
Facebook: «Lemesos International Documentary Festival»
Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY.com.cy, Ρ.Ι.Κ., Russian Wave

Στηρίζουν: CARDET, Ινστιτούτο Γκαίτε, Πρεσβεία Ολλανδίας, Πρεσβεία Αυστρίας, Πρεσβεία Σουηδίας, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Ένωση Συντακτών Κύπρου, Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού, Media What

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro, Rolling Cinema

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ