Η καθηγήτρια τέχνης, Πόπη Νικολάου, ανάμεσα στους καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου

Τα διεθνή βραβεία AKS Education Awards απονέμονται σε εκπαιδευτικούς που ξεχωρίζουν ανά το παγκόσμιο για τις καλές πρακτικές και καινοτομίες που χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της διδασκαλίας τους.

Article featured image
Article featured image

Παρότι η δράση της είναι γνωστή εδώ και χρόνια, το ευρύ κοινό την γνώρισε μέσα από το έργο της «Μετανάστες» που δημιούργησε το 2016 με τους μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, και το οποίο διακρίθηκε αποσπώντας το διεθνές Saatchi Gallery / Deutsche Bank Art Prize for Schools.


Όπως αναφέρει στη CITY η κυρία Νικολάου, την αίτηση για τον εν λόγω διαγωνισμό την έκανε τυχαία, αφού δεν γνώριζε καν την ύπαρξή του. «Έψαχνα στο διαδίκτυο πληροφορίες για το Human Trafficking, για το επόμενο project που θα ετοιμάζαμε με τα παιδιά και ανακάλυψα αυτά τα βραβεία. Ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα να κάνω αίτηση για κάτι πιο προσωπικό, αλλά σκέφτηκα ‘γιατί όχι;’. Πέραν από την αίτηση, η οποία απαιτούσε πολλά πράγματα, χρειαζόμουν και συστάσεις από συναδέλφους και από τη διευθύντρια του σχολείου απ’ όπου εργαζόμουν. Έκανα όλες τις διαδικασίες και αρκετό καιρό μετά είμαστε εδώ να συζητάμε για την τιμητική αυτή διάκριση», σημειώνει η κυρία Νικολάου.


metanastes.jpg
Το βραβευμένο έργο 'Μετανάστες'


Για την ίδια το βραβείο είναι ένας τρόπος όχι να προβληθεί η ίδια ως εκπαιδευτικός, αλλά να προβληθεί η δουλειά που γίνεται με τα παιδιά και να αναγνωριστεί από όλους πως οι εκπαιδευτικοί επιτελούν λειτούργημα και δεν είναι μερικοί κηφήνες που δεν κάνουν τίποτα. «Μέσα από την τριβή μας με τα παιδιά ετοιμάζουμε τους νέους πολίτες, τους πολίτες του αύριο. Μπορεί να πήρα τη διάκριση, αλλά δεν θεωρώ πως είμαι η καλύτερη εκπαιδευτικός της Κύπρου. Υπάρχουν πραγματικά εξαιρετικοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που επιτελούν σπουδαίου έργο, απλώς δεν επιδιώκουν την προβολή ή δεν ξέρουν πώς να την αποκτήσουν», αναφέρει στη CITY η κυρία Νικολάου.


48395493_10213512839037068_2043484137368584192_n.jpg
Πόπη Νικολάου


Από την άλλη, συνεχίζει, μια τέτοια διάκριση προκαλεί πιο εύκολα το σεβασμό και την εκτίμηση και από τους μαθητές αλλά και από τους γονείς, όχι μόνο προς το πρόσωπό μου, αλλά γενικότερα στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού. «Αυτά μαθαίνονται από στόμα σε στόμα και τα παιδιά όταν με δουν ξέρουν πως θα κάνουμε κάτι όμορφο μέσα στην τάξη, κάτι ουσιαστικό και είναι θετικά προσκείμενα. Είδα πολλά παιδιά να αλλάζουν μετά από διάφορα έργα που κάναμε κατά καιρούς. Πλέον μπορούν και καταλαβαίνουν. Αντιλαμβάνονται γιατί ο μετανάστης συμμαθητής τους βρέθηκε εκεί και δεν μιλάει τη γλώσσα, δεν ντύνεται το ίδιο ή έχει άλλες συνήθειες. Ξέρουν και κατανοούν πως αυτό το παιδί χρειάζεται στήριξη», καταλήγει η κυρία Νικολάου.


Η Πόπη Νικολάου, είναι καθηγήτρια τέχνης στο Λύκειο Κολοσσίου. Η τελετή απονομής των AKS Education Awards θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Νέο Δελχί, και εκεί θα τιμηθούν εκπαιδευτικοί από 70 χώρες του κόσμου, οι οποίοι διεκδικούν το κορυφαίο Global Teachers Award.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ