Εικόνες και όλες οι μέχρι στιγμής εξελίξεις για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

Οι φλόγες στο μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνούν σε ύψος τα είκοσι μέτρα.

Article featured image
Article featured image


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην κεντρική Εύβοια. Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν να επιχειρούν στην περιοχή και τα εναέρια μέσα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στόχος των εναέριων μέσων είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πυρκαγιά, όσο βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες με τους ανέμους να έχουν κοπάσει, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακατζά.


Η φωτιά κατέστρεψε ένα από τα 19 δάση Natura που υπάρχουν στη χώρα.



Φωτογραφίες: EUROKINISSI

mahi-evoia-fotia846.jpg

mahi-evoia-fotia908.jpg


Χθες το απόγευμα, με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας, εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην παραλία στα Ψαχνά.


mahi-evoia-fotia950.jpg

mahi-evoia-fotia-145.jpg

mahi-evoia-fotia949.jpg

mahi-evoia-fotia-145.jpg


Τα χωματουργικά μηχανήματα έκοψαν την πορεία της φωτιάς

Χθες βράδυ το μέτωπο της φωτιάς ξέφυγε από το χωριό Μακρυμάλλη και κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια τους, ωστόσο χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά.


mahi-evoia-fotia-1.jpg
Η εικόνα από την Χαλκίδα όπου «βρέχει» στάχτη


Με το μέτωπο προς τα Ψαχνά να ελέγχεται πλέον, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά. Ακόμα, έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ βύθισε στο σκοτάδι την περιοχή των Ψαχνών και του Μακρυμαλλίου, ωστόσο η βλάβη αποκαταστάθηκε πριν τις 6 τα ξημερώματα.

Ήταν μία δύσκολη νύχτα με συνεχείς αναζωπυρώσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο νυν αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και εκλεγμένος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Σημείωσε ότι η ήπια ένταση των ανέμων που επικρατεί αυτή την ώρα επιτρέπει στους αρμόδιους να έχουν την αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, η οποία είναι μεγάλη, δύσκολη και επικίνδυνη. Συμπλήρωσε ότι στην περιοχή καταγράφονται σποραδικά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.


mahi-evoia-fotia834.jpg

mahi-evoia-fotia843.jpg


Όπως ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, δεν υπάρχουν πληροφορίες για καμένα σπίτια, παρά μόνον για 4 αυτοκίνητα και κάποιες αγροικίες εκτός των οικισμών.

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Τα ιταλικά αεροσκάφη, μαζί με τα ελληνικά, ξεκίνησαν την μάχη με τις φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας. Αντίθετα, εμπλοκή υπήρξε με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία με την Ελλάδα να καταθέτει νέο αίτημα συνδρομής προς την Ισπανία για δύο ακόμα αεροσκάφη.



Σε ανάρτηση στην επίσημο λογαριασμό της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα του #rescEU μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες. @StylianidesEU». Τέλος, στην Ελλάδα θα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Στις 9 το πρωί, θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όπου θα ενημερωθεί για την εξέλιξη της φωτιάς στην Εύβοια.

1536441_mahi-evoia-fotia932.jpg

mahi-evoia-fotia850.jpg

mahi-evoia-fotia947.jpg


Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή καθώς η φωτιά κατέστρεψε ένα από τα 19 δάση Natura που υπάρχουν στη χώρα. Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ