Τελικά ο Μπολσονάρο δέχτηκε τη βοήθεια των 20 εκατομμυρίων από τους G7, αλλά υπό έναν όρο

Θέλει, λέει, να έχει την αποκλειστική διαχείριση των χρημάτων!

Article featured image
Article featured image


Σε μερική ανατροπή της απόφασής του προχώρησε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, αφού ενώ αρχικά είχε αρνηθεί την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, εν τέλει άλλαξε γνώμη, γνωστοποιώντας πως θα δεχτεί τη βοήθεια υπό έναν όρο. Να κάνει αυτός τη διαχείριση των χρημάτων.

«Το σημαντικό είναι πως, αφού τα χρήματα αυτά εισέλθουν στη Βραζιλία (...) την ευθύνη για τη διαχείρισή τους θα την έχουμε εμείς», είπε εκπρόσωπος της προεδρίας της λατινοαμερικάνικης χώρας, μία ημέρα αφότου η Ομάδα των Επτά (G7) προσφέρθηκε να διαθέσει άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια.


Η στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών που έκανε η κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο καταγράφηκε καθώς οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος που αποκαλείται «οι πνεύμονες του πλανήτη» συνεχίζουν να προκαλούν διεθνή κατακραυγή και απειλούν τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, την οποία τα δύο μέρη διαπραγματεύονταν επί είκοσι χρόνια.

Ο Μπολσονάρο απαίτησε το πρωί χθες Τρίτη για να δεχθεί τη βοήθεια της G7 να του ζητήσει συγγνώμη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, να «αποσύρει τις προσβολές» του, όπως το έθεσε, συνεχίζοντας την πολεμική στις διμερείς σχέσεις. Ο Μακρόν, ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, κατηγόρησε τον Μπολσονάρο πως είπε «ψέματα» όσον αφορά τις δεσμεύσεις του για το περιβάλλον. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε πως πέραν του ότι ο γάλλος ομόλογός του τον χαρακτήρισε «ψεύτη», υποστήριξε, «σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ότι η εθνική κυριαρχία μας στην Αμαζονία είναι ανοικτό ζήτημα», πριν συναντηθεί με τους κυβερνήτης των εννέα Πολιτειών της χώρας του όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ