Ντοκιμαντέρ για την άγνωστη ιστορία του Μιτσερού

Η προσφορά της κοινότητας στην οικονομία της Κύπρου και το περιβόητο μεταλλείο.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Πέτρος Μονογιός/www.atlasobscura.com



Μπορεί πρόσφατα η κοινότητα και δη το μεταλλείο να βρέθηκαν στο προσκήνιο ένεκα των φρικιαστικών εγκλημάτων του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, ωστόσο η μακραίωνη ιστορία της κοινότητας και η προσφορά της στην ευρύτερη οικονομία της Κύπρου, αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Μιτσερό Θύμισες μιας περασμένης εποχής»,

Από τη γη του Μιτσερού, εξορύχθηκαν χιλιάδες τόνοι χαλκού, χαλκοπυρίτη, χρυσού και ασημιού. Μέσα από τις ερειπωμένες τεχνολογικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων, καταγράφεται η προσφορά του Μιτσερού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου και την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου χιλιάδων ανθρώπων, που δούλεψαν στα μεταλλεία. Τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και της μιζέριας, τα μεταλλεία, ήταν μια και μοναδική λύση για να περιοριστεί η μετανάστευση και να μην ερειπωθούν τα χωριά μας.

Το ντοκιμαντέρ με την βοήθεια των αρχαιολογικών ευρημάτων, κάνει μια αναφορά στην ύστερη εποχή του χαλκού, αρχίζοντας από τα ευρήματα στους αρχαίους τάφους στην περιοχή Αχεράς, μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Ενώ εξετάζει και όλες τις ταραγμένες περιόδους της νεότερης ιστορίας της Κύπρου, μέχρι και το κλείσιμο του Μεταλλείου.

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019, σε πρώτη προβολή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Μιτσερού. Παράλληλα θα προβληθεί και στις 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αγλαντζιάς.

Το ντοκιμαντέρ επιχορηγεί το Πολιτιστικό Κέντρο Μιτσερού- Ιδρύματος Δαμιανού και είναι μια παραγωγή του Anadysis films και φέρει την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτης Πασχάλη Παπαπέτρου, με φωτογράφο, τον επίσης βραβευμένο, Νίκο Αβρααμίδη και μια πλειάδα καταξιωμένων συνεργατών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ