Τι είναι αυτή η καινούργια πρωτοβουλία που ξεκίνησε (διαδικτυακά) εδώ και λίγο καιρό για τη Λευκωσία

Μία ομάδα πολιτών ανέλαβαν δράση, αφού κανείς άλλος –αρμόδιος- δεν αναλαμβάνει.

Article featured image
Article featured image


Με πρόθεση και σκοπό να κάνουν ξανά τη Λευκωσία πράσινη, μία ομάδα πολιτών ξεκίνησαν μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία μέσω των social media, καλώντας όλους εμάς να γεμίσουμε την πρωτεύουσα με 300 χιλιάδες δέντρα.

Ορμώμενοι από εμφανές και αισθητό πλέον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο επηρεάζει όλο τον πλανήτη και την Κύπρο, ένα από τα βασικότερα αντισταθμιστικά μέτρα αντιμετώπισης και αναστροφής του προβλήματος, είναι να γεμίσουμε ξανά τις πόλεις με δέντρα. Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα του «300,000 Trees in Nicosia», αποφάσισε να αναλάβει δράση κινητοποιώντας σε μία μαζική δεντροφύτευση απ’ άκρου σ’ άκρου της πρωτεύουσας.

Πιο κάτω το κείμενο που ανάρτησε η ομάδα στη σελίδα της

Η «300,000 Trees in Nicosia» είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που στοχεύει στο να κινητοποιήσει και να ασκήσει πίεση σε τοπικές αρχές, το Τμήμα Δασών, Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί ένα μαζικό πρόγραμμα δεντροφύτευσης το φθινόπωρο του 2019.

Η Κύπρος, και ιδιαίτερα οι πεδιάδες γύρω από τη Λευκωσία, βιώνουν ήδη τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη με τη μορφή εκτεταμένων περιόδων καύσωνα. Επιστημονικές προβλέψεις συνθέτουν μια πολύ δυσάρεστη εικόνα για το μέλλον, με άνοδο θερμοκρασιών και ερημοποίηση να διαμορφώνουν το τοπίο της Κύπρου μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Η επιστημονική κοινότητα συναινεί στο ότι η αναδάσωση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της διάβρωσης του εδάφους και της ερημοποίησης, καθώς και στο να μειώσει δραστικά τις θερμοκρασίες στο αστικό περιβάλλον. Δεν επιθυμούμε να παρακολουθούμε αδρανείς καθώς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής καταστρέφει το φυσικό μας περιβάλλον και κάνει αβάσταχτη τη ζωή στο νησί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ