Το πρωτόγνωρο deal που θέλει να πετύχει ο Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αφορμή για το νέο αίτημα, οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Article featured image
Article featured image

Σε ένα πρωτόγνωρο deal προσβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Observer, o Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως είναι πρόθυμος να επιτρέψει σε θησαυρούς που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο εξωτερικό, να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο προκειμένου αυτά να εκτεθούν στην Αθήνα για το 2021.

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μας είναι η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει ανά τον κόσμο και κάνοντάς το αυτό να μεταφέρει τη σπουδαία και ουσιαστική συνεισφορά της χώρας μας στο δυτικό πολιτισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις Τζόνσον ως πρώτη κίνηση, να μας δανείσει τα γλυπτά για μια ορισμένη χρονική περίοδο και εμείς να στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα που ποτέ δεν άφησαν την Ελλάδα, στο Βρετανικό Μουσείο», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης εξηγώντας την πρόταση που θέλει να πετύχει επιστροφή των Γλυπτών για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση το 2021.

«Η Ακρόπολη δεν ανήκει απαραίτητα αποκλειστικά στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης μιλώντας για την οικουμενικότητα του μνημείου. «Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να δείτε το μνημείο ολοκληρωμένο, πρέπει να δείτε τα γλυπτά του Παρθενώνα ενωμένα στο τόπο τους, να υπάρξει ένωση του μνημείου».

Ο Observer σημειώνει ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θα υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά. Επίσης αναφέρεται στο πώς την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως θα υπάρξει επιστροφή στην Ελλάδα της μετόπης του Παρθενώνα από το Λούβρο και ο Observer σημειώνει πως αυτό θα φέρει σε αμήχανη θέση τη Βρετανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών παραμένει σε ισχύ και σχολιάζει ότι η Βρετανία «δε θα έπρεπε να δίνει μια μάχη που χάνει».«Στο τέλος, αυτή θα είναι μια χαμένη μάχη, στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση επ' αυτού του ζητήματος» σημειώνει.

Κατά τον Observer ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναμενόταν να θέσει τόσο σύντομα ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών, αλλά ο ίδιος χαρακτηρίζει «εξαιρετική» τη χρονική συγκυρία με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τα 200 χρόνια από την επανάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ