Μιλάμε για την επιλόχεια κατάθλιψη όσο πρέπει;

Μια μητέρα καταγράφει σε βίντεο, την κρίση πανικού που την έχει καταβάλει.

Article featured image
Article featured image

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες, νέες μητέρες, βιώνουν την επιλόχεια κατάθλιψη αδυνατώντας να διαχειριστούν το βάρος που καλούνται να σηκώσουν. Μάλιστα, παρότι στις μέρες μας η επιλόχεια κατάθλιψη δεν αποτελεί το ίδιο ταμπού, όσο παλαιότερα, πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να στιγματίζουν τις νέες μητέρες με κατάθλιψη, θεωρώντας τις «παράλογες».


Η βρετανική ιστοσελίδα Chanel Mum δημοσίευσε ένα βίντεο με τίτλο «Έτσι Είναι Μία Κρίση Πανικού» με σκοπό να μας κάνει να μιλήσουμε για την κατάθλιψη των νέων μητέρων.


Οι συζητήσεις για την επιλόχεια κατάθλιψη και το τρομερό άγχος που την συνοδεύει εξακολουθούν να θεωρούνται ένα θέμα αρκετά «ταμπού», με την ψυχική υγεία των νέων μητέρων να μην υπολογίζεται όσο θα έπρεπε. Εάν οι ίδιες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα πρώτα στάδια της μητρότητας, συχνά στιγματίζονται και αντιμετωπίζονται ως «παράλογες» ή και «αχάριστες», ακόμα και σε έναν κοινωνικό κύκλο που αποτελείται από άλλες μητέρες και γυναίκες στην ηλικία τους.


Το κλιπ δείχνει σκληρά πλάνα της Sophie Mei Lan -μητέρας δύο παιδιών- η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει μπροστά την κάμερα μία κρίση πανικού, ενώ κλαίει και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Την ακούμε μάλιστα να λέει «δεν θέλω να βρίσκομαι εδώ αυτήν την στιγμή-δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα».




Σύμφωνα με το Chanel Mum, «οι νέοι γονείς έχουν μεγάλες πιθανότητες να υποφέρουν από διαταραχές άγχους, ακόμα και αν δεν είχαν ποτέ ξανά προβλήματα με την ψυχική τους υγεία. Η έρευνά μάς αποκάλυψε ότι 85% των μαμάδων έχουν υποφέρει από κάποιου είδους κατάθλιψης ή υπερβολικού άγχους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στα πρώτα στάδια της μητρότητας. Και παραπάνω από τις μισές δεν είχαν λάβει καμία προειδοποίηση ότι κάτι τέτοιο μπορεί να τους συμβεί!»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ