Σχολείο στην Ισπανία διδάσκει στα αγόρια πώς να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού

Κάτι σαν τα οικοκυρικά που κάναμε στην Κύπρο, αλλά με πιο εφαρμοσμένες πρακτικές.

Article featured image
Article featured image

Το σιδέρωμα, το ράψιμο και το μαγείρεμα είναι μερικά από τα βασικά καθήκοντα που οι περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να φέρουν εις πέρας σε ένα σπίτι. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν αυτές οι «δουλειές του σπιτιού» γίνονται μάθημα στο σχολείο και διδάσκονται ως εκπαιδευτική ύλη.

Σχολείο στην Ισπανία θέλοντας να οικοδομήσει αξίες όσον αφορά την ισότητα των φύλων και να σπάσουν τα υφιστάμενα στερεότυπα που επικρατούν, υπό το σλόγκαν «Η ισότητα μαθαίνεται με δράσεις», έβαλε στο πρόγραμμά του, τάξη για διδασκαλία των βασικών δουλειών που γίνονται σε ένα σπίτι.

Μια δράση που ξεκίνησε από το 2018, με τα αγόρια του σχολείου να αναλαμβάνουν καθήκοντα όπως σιδέρωμα, ράψιμο, μαγείρεμα, και άλλες χειρωνακτικές εργασίες, όπως ξυλουργική, τοιχοποιία, αλλά και υδραυλικές και ηλεκτροτεχνικές δεξιότητες.

Όλες οι τάξεις διδάσκονται οικειοθελώς από εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους του σχολείου καθώς και από κάποιους από τους πατέρες αυτών των ίδιων των μαθητών.

Ο Gabriel Bravo, εκπρόσωπος του σχολείου ανέφερε σε συνέντευξή του: «Είναι πολύ χρήσιμο για τους μαθητές μας να μάθουν να εκπληρώνουν αυτά τα καθήκοντα έτσι ώστε, όταν σχηματίζουν μια οικογένεια, να εμπλέκονται αρχίζοντας και γνωρίζοντας ότι ένα σπίτι είναι θέμα δύο ανθρώπων και όχι μόνο θέμα της γυναίκας.

Όπως αναφέρει όταν πρότειναν αυτή την ιδέα, γονείς και μαθητές αντέδρασαν περίεργα και ένιωσαν άβολα, ωστόσο όταν αρχίσαμε να το εφαρμόζουμε κάθε ενδοιασμός εξαφανίστηκε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ