Όταν αποτυπώθηκε στη μουσική ιστορία μια από τις πλέον rock στιγμές της

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου, του 1967.

Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Πέτρος Αθανασίου


Οι αλησμόνητοι Doors του Jim Morisson θα έκαναν την εμφάνιση τους στο θρυλικό «Ed Sullivan Show». Ένα show που εκτιμάται ότι το παρακολουθούσαν περίπου 45 εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε Σάββατο βράδυ, ένα show στο οποίο έκαναν παρέλαση μερικές από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυΐες. Elvis Presley, Johnny Cash, BB King, James Brown, The Rolling Stones, The Beatles, Stevie Wonder κλπ.



Την εποχή εκείνη οι Doors ήδη κάλπαζαν στα Αμερικανικά charts με το τραγούδι που τους εδραίωσε στους κορυφαίους. Το «Light My Fire». Ένα τραγούδι του οποίου το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης ανήκει στο κιθαρίστα της μπάντας, Robby Krieger. O ίδιος είχε αποκαλύψει: Ήθελα να γράψω κάτι για τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, τον αέρα, το νερό, τη φωτιά ή τη γη. Διάλεξα τη φωτιά γιατί λάτρευα το «Play with fire» των Rolling Stones. Τότε ζουσα με τους γονείς μου, είχα μαζί μου τον ενισχυτή και τη κιθάρα μου και συζητώντας με τον Jim, του ζήτησα τι ακριβώς να συνθέσω. Ο ίδιος μου απάντησε: Γράψε κάτι παγκόσμιο, κάτι που δεν θα σβήσει μετρά από δυο χρόνια, κάτι που θα το ακούει ο κόσμος για πάντα για να μπορεί να ερμηνεύει τον ίδιο του τον εαυτό.

Μισή ώρα πριν βγουν στο πλατό του show, τους ζητήθηκε να αντικαταστήσουν ένα από τους στίχους του «Light My Fire». Πιο συγκεκριμένα ήθελαν να αντικαταστήσουν τo στίχο «girl we couldn’t get much higher» με το «girl, we couldn't get much better», το οποίο θα ακουγόταν πιο ορθό πολιτικά αλλά και δεν θα ήταν υπαινιγμός για ναρκωτικά.

Οι Doors δέχτηκαν, μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε να τραγουδά ο Jim. Δεν άλλαξε το παραμικρό, προκαλώντας την οργή της παραγωγής αλλά και τον αποκλεισμό της μπάντας από οποιαδήποτε επανεμφάνιση στο show.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ