Θυμάστε την ιστορία με τους καταρράκτες στην Κρήτου Τέρρα;

Υπάρχουν εξελίξεις.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Elliagne | Ελλιάγνη



Τέλη Αυγούστου, ο κοινοτάρχης της Κρήτου Τέρρα, είχε θέσει σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύουν στο δημοφιλές σημείο των καταρρακτών του χωριού, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πόλος έλξης με επισκέπτες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Τότε ο κοινοτάρχης κος Δέρβης Χαραλάμπους, σημείωνε τότε πως υπάρχουν προβλήματα που άπτονται σε θέματα ασφαλείας και ρύπανσης του χώρου, τα οποία χαρακτήριζε ως μείζονος σημασίας καθώς όπως ανέφερε τότε στη CITY: «Η κατάσταση των μονοπατιών αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει κανείς για να μαζεύει όλα αυτά τα σκουπίδια που αφήνουν οι χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά».

Λίγες μέρες μετά, και αφού το θέμα είχε πάρει έκταση χωρίς, ωστόσο, η Έπαρχος ή κάποια άλλη αρμόδια αρχή να πάρει θέση, ο κοινοτάρχης προχώρησε σε κλείσιμο της πρόσβασης προς τους καταρράκτες, με το Κοινοτικό Συμβούλιο να αναφέρει πως για ό,τι συμβεί εντός του σημείου των καταρρακτών, δεν φέρει καμία ευθύνη.


Πού βρισκόμαστε σήμερα

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Έπαρχος είχε διευθετήσει συνάντηση με τον κοινοτάρχη κ. Χαραλάμπους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξετάσουν τα προβλήματα που είχαν προκύψει.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κοινοτάρχη, μας ανέφερε πως το κλίμα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα θετικό, με την Έπαρχο να αναλαμβάνει πλέον να επιλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν. «Στη συνάντηση ήταν παρούσες και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, στις οποίες δόθηκε χρονικό περιθώριο 2 μηνών, ούτως ώστε να εξετάσουν την ιδιαίτερη περίπτωση του σημείου και να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για απαύλυνση των προβλημάτων».

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει ο κοινοτάρχης, συζητήθηκαν πιθανές λύσεις όπως δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διαπλάτυνση των μονοπατιών, ξελογέφυρες, δημιουργία πρόσβασης σε κεντρικό δρόμο και εκμίσθωση ατόμου ο οποίος θα φροντίζει για την καθαριότητα. Αυτά, όμως, είναι κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θα εξεταστούν, ώστε να εκπονηθεί η κατάλληλη μελέτη από τους αρμοδίους, ξεκαθαρίζει ο κύριος Χαραλάμπους. «Η ευθύνη πλέον βαραίνει την Έπαρχο και αναμένουμε τις εξελίξεις. Το αποτέλεσμα της συνάντησης μας άφησε ευχαριστημένους, ωστόσο από τις υποσχέσεις μέχρι τις πράξεις, έχουμε αρκετό δρόμο. Θεωρητικά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος των υποσχέσεων πρέπει να υλοποιηθεί, διαφορετικά θα αποκοπεί εντελώς η πρόσβαση στο σημείο», σημειώνει ο κύριος Χαραλάμπους.

Αυτή τη στιγμή η πρόσβαση στους καταρράκτες είναι εφικτή για τους πεζούς, αλλά και για κάποια οχήματα, οι οποίοι όμως εισέρχονται με δική τους ευθύνη, αναφέρει ο κοινοτάρχης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ