Κλείνει ο δημοφιλής καταρράκτης στην Κρήτου Τέρρα;

Η απόφαση του κοινοτάρχη της περιοχής που εξέπληξε πολλούς.

Κλείνει ο δημοφιλής καταρράκτης στην Κρήτου Τέρρα;

Η απόφαση του κοινοτάρχη της περιοχής που εξέπληξε πολλούς.

Article featured image
Article featured image

Αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και δημοφιλή σημεία της Κύπρου το 2018, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ο «κυπριακός Αμαζόνιος» και όχι άδικα, καθώς η φυσική ομορφιά των καταρρακτών στο χωριό Κρήτου Τέρρα της Επαρχίας Πάφου είναι απαράμιλλη.

Χιλιάδες επισκεπτών από όλη την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού αλλά και του φετινού έσπευδαν, σχεδόν καθημερινά, για να αντικρίσουν αυτό το εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο και να το απαθανατίσουν, ωστόσο μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες εμφανίστηκαν και πολλά προβλήματα τα οποία φαίνεται να ανησύχησαν την κοινότητα και τον κοινοτάρχη ο οποίος φαίνεται πως θα προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Προβλήματα που άπτονται σε θέματα ασφαλείας και ρύπανσης του χώρου, τα οποία ο κύριος Δέρβης Χαραλάμπους χαρακτηρίζει ως μείζονος σημασίας καθώς όπως αναφέρει «Η κατάσταση των μονοπατιών αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει κανείς για να μαζεύει όλα αυτά τα σκουπίδια που αφήνουν οι χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Χαραλάμπους, μας επιβεβαίωσε τις προθέσεις τους, ξεκαθαρίζοντας πως καμία ενέργεια δεν θα γίνει πριν από τη συνάντηση με την προγραμματισμένη συνάντηση με την έπαρχο, όπου και θα τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που προέκυψαν και τα αιτήματα της κοινότητας για επίλυσή τους.

«Καθημερινά επισκέπτονται τον καταρράκτη περί τους 2000 επισκέπτες οι οποίοι βαδίζουν σε στενά και κακοτράχαλα μονοπάτια ενώ για ώρα περιμένουν μέχρι να μπουν στην σπηλιά που βρίσκεται ο καταρράκτης. Φανταστείτε για παράδειγμα τι θα γίνει εάν παρ’ ελπίδα ξεκινήσει μία πυρκαγιά αντίστοιχη με το Μάτι της Αττικής, δεν θα σωθεί κανείς. Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από το σημείο», σημειώνει ο κοινοτάρχης.

Όπως τονίζει απαίτηση της κοινότητας είναι να επιδιορθωθούν τα μονοπάτια, να καθαριστεί το σημείο και να γίνουν βελτιωτικά έργα τόσο για τη διαδρομή όσο και για τους χώρους στάθμευσης αφού σήμερα πολλοί είναι αυτοί που έρχονται με τα αυτοκίνητά τους μέχρι και λίγο πριν την είσοδο των μονοπατιών δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση.

Σκουπίδια παντού

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που εγείρει ο κ. Χαραλάμπους και θα συζητηθεί στη συνάντηση με την Έπαρχο, είναι και αυτό της καθαριότητας του χώρου. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει κανένα άτομο υπεύθυνο για να καθαρίζει τα σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες με αποτέλεσμα να αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά ο ίδιος ο Κοινοτάρχης. «Οι 40 κάτοικοι του χωριού είναι ηλικιωμένοι και δεν υπάρχει κανείς να αναλάβει αυτή τη δουλειά. Λόγω μεγέθους δεν δικαιούμαστε προσωπικό από το κράτος ή από το Δήμο γι’ αυτή τη δουλειά και πρέπει εγώ να τρέχω να καθαρίζω τα σκουπίδια που αφήνουν οι επισκέπτες. Ήδη το κάνω για αρκετά χρόνια, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο», σημειώνει ο κ. Χαραλάμπους.


Τα μέτρα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα

Ο κύριος Δέρβης ήταν ξεκάθαρος πως εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της κοινότητας, την επόμενη ημέρα θα κλείσει την πρόσβαση στα οχήματα για τους καταρράκτες και δεν θα επιτρέπει σε επισκέπτες να μεταβαίνουν στον καταρράκτη. «Πρέπει να γίνουν άμεσα βελτιωτικά έργα και στο δρόμο και στους χώρους στάθμευσης και στο μονοπάτι. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τη ζωή τόσων ανθρώπων γιατί η κρατική μηχανή κωλυσιεργεί. Προσωπικά θα αναλάβω την ευθύνη να απαγορεύσω την πρόσβαση και όποιος θέλει να μεταβεί πεζός, θα το κάνει με δική του ευθύνη», καταλήγει ο κύριος Χαραλάμπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ