Τι ισχύει στην Κύπρο για τα ηλεκτρικά πατίνια;

Ένα φαινόμενο που έχει προβληματίσει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Κύπρο κολλάει (ως συνήθως) στις διαδικασίες.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Marek Rucinski / Unsplash



Από το 2014, που τα ηλεκτρικά και όχι μόνο, πατίνια τύπου scooter έκαναν την εμφάνισή τους στους κυπριακούς δρόμους, η Τροχαία Αρχηγείου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη CΙΤΥ o Αρχιλοχίας του Τμήματος Τροχαίας Τάσος Ασιήκκης, προχώρησε στην κατάθεση εισηγήσεων για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που να αφορά τη χρήση των συγκεκριμένων τροχοφόρων.

Ο κύριος Ασιήκκης, από την αρχή της συζήτησης μας θέλησε να ξεκαθαρίσει πως το περιστατικό με το θάνατο της 48χρονης στη Λεμεσό δεν είναι ξεκάθαρο εάν οφείλεται στη χρήση scooter, αφού ακόμη είναι άγνωστο εάν το χρησιμοποιούσε τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, όπως τονίζει, είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για τα πατίνια, καθώς από τη στιγμή που κυκλοφορούν στο δρόμο, ανάμεσα σε άλλα τροχοφόρα, δεν μπορεί να το κάνουν ανεξέλεγκτα.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις της τροχαίας για τη ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου, είναι το όριο ηλικίας για άτομα άνω των 16 ετών, το όριο ταχύτητας, αλλά και το πού πρέπει να χρησιμοποιούνται. Υπήρχε μία σκέψη για να κυκλοφορούν μόνο στα πεζοδρόμια, ωστόσο εμείς ως τροχαία αντιπροτείναμε να κυκλοφορούν στους υφιστάμενους ποδηλατοδρόμους.

Αυτή τη στιγμή, συνεχίζει ο κ. Ασιήκκης, υπάρχει ένα νομοσχέδιο στα χέρια του Υπουργείου Μεταφορών που εκκρεμεί, ενώ παράλληλα περιμένουμε από τη Νομική Υπηρεσία να μας ξεκαθαρίσει από την υφιστάμενη νομοθεσία που περιλαμβάνει κάποιες διατάξεις, σε ποιες ενέργειες έχουμε τη δυνατότητα να προβαίνουμε ως Τροχαία. «Για παράδειγμα, η υφιστάμενη νομοθεσία όπως είναι θεσπισμένη, μας επιτρέπει την κατάσχεση των τροχοφόρων, αλλά και πάλι δεν είναι ξεκάθαρο. Εξ ου και περιμένουμε οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για να διευκρινιστούν οι ασάφειες και οι παραλείψεις», αναφέρει.

Κλείνοντας, ο κ. Ασιήκκης τόνισε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα θέσπισης νομοθεσίας για τα ηλεκτρικά πατίνια ούτως ώστε να προλάβουμε και να μην γίνουμε για ακόμη μία φορά εκ των υστέρων προφήτες. «Ήδη πολλά τοπικά αστυνομικά τμήματα έχουν στείλει αρκετές καταγγελίες για τη χρήση σκούτερ στους δρόμους, αλλά ένεκα της ελλιπούς νομοθεσίας, δεν μπορούν να προχωρήσουν».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ