Τι κοινό έχουν οι Κύπριοι αρχιτέκτονες του παρελθόντος με τους Κύπριους μουσικούς του σήμερα;

Αν θες να προωθήσεις κάτι διαφορετικό, πρέπει απαραίτητα να τολμήσεις να κάνεις μια καινοτόμα πρόταση. Ότι ακριβώς έκαναν δηλαδή κάποιοι Κύπριοι αρχιτέκτονες, αρκετά χρόνια πριν, δημιουργώντας αρχιτεκτονήματα με αξία, που έγραψαν εν τέλει την ιστορία της αρχιτεκτονικής στο νησί.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Polytia Armos Architects



Ουκ ολίγα τα παραδείγματα στην Κύπρο του παρελθόντος από αρχιτέκτονες οι οποίοι δεν καθησυχάζονταν. Παραδειγματίζονταν από αρχιτέκτονες στο εξωτερικό, τολμούσαν και δημιουργούσαν αξιόλογα αρχιτεκτονήματα. Σήμερα, τα έργα αυτά αναγνωρίζονται ως σημαντικά δείγματα ποιοτικής, καινοτόμου αρχιτεκτονικής στο νησί μας. Κτίρια βαριά, δυναμικά, περήφανα, ευφάνταστα, που άντεξαν στον χρόνο και απέκτησαν αξία.

Ballantines_Web_ Use (107).jpg


Τηρουμένων των αναλογιών, αντίστοιχα αξιέπαινη και αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι καλλιτέχνες στις μέρες μας. Προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, αφήνοντας το στίγμα τους, άσχετο αν δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η επιρροή που έχει το εγχείρημά τους.

Αυτό ακριβώς είναι που φιλοδοξούν να πετύχουν μερικοί νεαροί μουσικοί οι οποίοι δεν καθησυχάζονται, αλλά ψάχνονται, δημιουργούν, ανακαλύπτουν και μας μεταδίδουν τη δική τους οπτική στη μουσική. Και ναι μεν η μουσική δεν είναι κάτι χειροπιαστό, όπως τα κτήρια, παρόλα αυτά οι ίδιοι επηρεάζουν, εμπλουτίζουν και προσφέρουν στη μουσική πραγματικότητα της Κύπρου.


Τα Ballantine's True Music Events τα οφείλουμε και στους δύο, αρχιτέκτονες και μουσικούς.

Ballantines_Web_ Use (178).jpg


Μέσω του Ballantine's True Music δεν αναδεικνύονται μόνο οι καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν, αλλά γιορτάζονται και οι ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές τοποθεσίες που αναγεννούνται μέσω της μοναδικής μουσικής και της δυναμικής ενέργειας εκείνων που τις εκτιμούν.

Αν αναρωτηθούμε τι κοινό μπορεί να έχει μια εγκαταλελειμένη πρώην εκκλησία, ένα παλιό εργοστάσιο χαρουπιών και μια μπρουταλιστική βιομηχανική αγορά, η απάντηση λέει πως όλα είναι/ήταν χώροι «αληθινής μουσικής».


True Music Event Locations

Το πρώτο-πρώτο event, το εναρκτήριο πάρτι, όπου οι DJs έπαιξαν New Wave, Leftfield House και Post Punk, πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2019 σε μια παλιά εκκλησία του 14ου αιώνα, η οποία για τις ανάγκες της εκδήλωσης μετατράπηκε σε μουσική σκηνή. Ένα αρχιτεκτόνημα που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας και είναι κρυμμένο από νεότερα κτίσματα.

MDN_1701_2048px.jpg



Το δεύτερο, με μουσική House, έγινε στις 29 Ιουνίου, στην αποθήκη χαρουπιών της Συνεργατικής Ένωσης Διαθέσεως Χαρουπιών. Το εν λόγω κτίριο βρίσκεται στο Καρνάγιο, σε μια ανεξερεύνητη περιοχή της Λεμεσού, και είναι δημιούργημα του 1961. Αρχιτέκτονας του κτηρίου είναι ο Φοίβος Πολυδωρίδης και πολιτικός μηχανικός ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Ο πρώτος είναι ένας από τους αντιπροσώπους του κυπριακού μοντερνισμού, ενώ η εν λόγω αποθήκη αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά (iconic) κτήρια του κυπριακού Μοντερνισμού.

Ballantines_Web_ Use (15).jpg

Ballantines_Web_ Use (131).jpg

Ballantines_Web_ Use (95).jpg

Ballantines_Web_ Use (21).jpg



Το επερχόμενο, τρίτο event θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, στη Χονδρική Αγορά, στη Λευκωσία. Ένα κτίριο με γλυπτική υπόσταση που προέκυψε το 1973, σε μια ανεξερεύνητη περιοχή της Λευκωσίας, ως μια συνεργασία των Ζεμπύλα & Κυθρεώτη, Βαφειάδη, Οικονόμου.

41038986_701747896884849_7408407969546633216_n.jpg
Φωτογραφία: Αρχείο αρχιτεκτονικού γραφείου Τάκη Ζεμπύλα & Διομήδη Κυθρεώτη

2019-09-23 10.02.34 1.jpg



Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ένα νέο (για την τότε εποχή) υλικό, το οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο τελικά κυριάρχησε ως το κατεξοχήν υλικό του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική. Κύρια χαρακτηριστικά του, το χαμηλό κόστος και η ταχύτητα στην εφαρμογή. Οι αρχιτέκτονες της αγοράς αξιοποιούν τις δυνατότητες του υλικού με τολμηρές κατασκευές στο πλαίσιο του δομικού εξπρεσιονισμού [δείτε εδώ μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα].

2019-09-23 10.02.34 1.jpg

66390675_10161850171130705_8767536003700228096_o.jpg
Φωτογραφία: Polytia Armos Architects

IMG_1940.jpg





H True Music επιστρέφει στη Λευκωσία


Δυναμικό ξεκίνημα, λοιπόν, για τη νέα σεζόν, στις 28 του Σεπτέμβρη, με την True Music να επιστρέφει στη Λευκωσία για να γιορτάσει την techno! Οι καλλιτέχνες από την εγχώρια DJ σκηνή που θα παρουσιαστούν στα decks θα αποτίσουν φόρο τιμής σε ένα είδος που γεννήθηκε στα 80s, όταν το αφροαμερικανικό funk συνάντησε τα ηλεκτρονικά beats. Σήμερα, η τέκνο κινείται σε διαστημικές συχνότητες και αν γοητεύεστε από τη φουτουριστική της διάσταση, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε όταν αντικρίσετε το venue που θα φιλοξενήσει το επερχόμενο event!


!fb-01.png



◂LINE UP▸

ALEXIS

SOCRATES

PLUSONE

INA


2019-09-23 10.02.33 1.jpg



Η σειρά αυτή από events υπηρετεί την ιδέα της «True Music», φέρνοντας στο προσκήνιο τις πιο αξιόλογες εναλλακτικές μουσικές σκηνές και ιστορίες από ολόκληρο το νησί. Τα πάρτι αυτά εξερευνούν μια μεγάλη ποικιλία από μουσικά είδη και πραγματοποιούνται σε ασυνήθιστες τοποθεσίες, αποπνέοντας ανόθευτη και συναρπαστική αίσθηση, με τους προβολείς να είναι στραμμένοι στα αυθεντικά ταλέντα. Φέτος, λοιπόν, βυθιζόμαστε στην εναλλακτική μουσική κουλτούρα του νησιού, έχοντας μια και μόνο αποστολή: να ανακαλύψουμε και να φέρουμε στο προσκήνιο τις πιο αυθεντικές μουσικές σκηνές και ιστορίες που έχουν τη δυναμική να φέρουν τα πάνω-κάτω στην εγχώρια σκηνή, τη δεδομένη στιγμή!



Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα True Music Events, αυτά που έγιναν και αυτά που θα γίνουν, αλλά και για να δείτε συνεντεύξεις καλλιτεχνών, επισκεφθείτε τη σελίδα ballantines.com/cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ