Αφρικανοί πρόσφυγες μετακομίζουν στα κυπριακά χωριά για πιο φτηνό ενοίκιο

Με τη ζωή στις πόλεις να είναι δυσβάσταχτη για τους περισσότερους, βρήκαν τη λύση στην επαρχία.

Αφρικανοί πρόσφυγες μετακομίζουν στα κυπριακά χωριά για πιο φτηνό ενοίκιο

Με τη ζωή στις πόλεις να είναι δυσβάσταχτη για τους περισσότερους, βρήκαν τη λύση στην επαρχία.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Nigel O'Connor/Al Jazeera



Το θέμα ανέδειξε το Al Jazeera με ρεπορτάζ του, στο οποίο αναφέρει πως Αφρικανοί πρόσφυγες -αιτητές ασύλου- που βρίσκονται στην Κύπρο μη μπορώντας να αντέξουν στο υψηλό κόστος ζωής στις πόλεις καταφεύγουν σε κυπριακά χωριά, όπου τα ενοίκια όπως και το ευρύτερο κόστος ζωής είναι χαμηλότερο.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στο χωριό Παλαιχώρι, αλλά και τα γύρω χωριά, τα οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έγιναν πόλος έλξης για τους αιτητές ασύλου, προσελκύοντας αρκετούς αιτητές ασύλου, οι οποίοι αν έμεναν στις πόλεις, θα ήταν επί της ουσίας άστεγοι.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε αιτητής ασύλου από το Καμερούν στο Aljazeera, «ήμουν άστεγος και κοιμόμουν σε μια εκκλησία στη Λευκωσία, αλλά εκεί βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι και δεν ήταν υγιές. Κάποιος μου είπε ότι υπάρχουν φθηνά σπίτια στο χωριό και πήρα το λεωφορείο και πήγα για να δω. Δεν ήξερα κανέναν εκεί, αλλά βρήκα άλλους από το Καμερούν, οι οποίοι με βοήθησαν να βρω σπίτι».

Ένας πρόσφυγας, μόλις καταχωρηθεί ως αιτητής ασύλου, λαμβάνει μηνιαίως από το κράτος 100 ευρώ για το ενοίκιο -το οποίο πηγαίνει απευθείας στον ιδιοκτήτη του χώρου- ενώ τους παραχωρείται επιταγή 70 ευρώ για τα έξοδα τους. Επίσης, τους δίνονται κουπόνια 180 ευρώ αλλά μπορούν να εξαργυρωθούν μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα στη Λευκωσία. Με τα ενοίκια στη Λευκωσία για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου να φτάνουν τα 450+ ευρώ, είναι αναμενόμενο πως ένας αιτητής ασύλου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει εύκολα.


Πώς αντιμετωπίζει η τοπική κοινότητα τα νέα δεδομένα

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε κάποιες περιπτώσεις οι ντόπιοι δεν εμπιστεύονται τους ξένους κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο κοινοτάρχης Παλαιχωρίου, Θεόφιλος Μιλτιάδης, σημειώνοντας πως υπάρχει ρατσισμός από κάποιους στο χωριό. «Κάποιοι τους αποφεύγουν και λένε στα παιδιά τους να μην τους πλησιάζουν. Πολλές φορές οι ηλικιωμένοι είναι πιο διστακτικοί μαζί τους».

Αυτή, ωστόσο, είναι μόνο η μία πλευρά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που χάρηκαν για τους 40-50 νέους κατοίκους του χωριού, θεωρώντας τους φιλήσυχους ανθρώπους. Κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις άλλου αιτητή ασύλου που πλέον ζει στο Παλαιχώρι, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά πως «Υπάρχουν καλοί άνθρωποι εδώ. Ότι έχουμε μέσα στο σπίτι μας το έχουν δώσει οι ντόπιοι».


Άλλης φύσης πρόβλημα, με την ίδια ωστόσο καταγωγή, είχε αναδείξει λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2019, το Foreing Policy σε άρθρο του για το μείζον ζήτημα των Αφρικανών φοιτητών που «ψαρεύονται» από επιτήδειουςκαι στέλνονται στα πανεπιστήμια των κατεχομένων. Όπως ανέφερε τότε το άρθρο, κάποιοι πλουτίζουν εις βάρος νέων ανθρώπων που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο, εγκλωβίζοντάς τους στη συνέχεια σε μία κατάσταση, μη αναγνωρισμένη και περίεργη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ