Ήξερες ότι όποιος ταΐζει τις πάπιες ή τις γάτες στο Πάρκο Αθαλάσσας απειλείται με πρόστιμο;

Το θέμα ανέδειξε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Article featured image
Article featured image



Σε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση/ερώτηση προχώρησε πρόσφατα ο Γιώργος Περδίκης, πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, σχετικά με συγκεκριμένη επιγραφή που τοποθετήθηκε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας και η οποία ενημερώνει του επισκέπτες πως όποιος προμηθεύει με νερό ή φαγητό τα ζώα και τα πουλιά του Πάρκου ή εγκαταλείπει ζώα στο πάρκο, θα του επιβάλλεται πρόστιμο.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε με παραλήπτη το Τμήμα Δασών ο κύριος Περδίκης, αναρωτιέται βάσει ποιας νομοθεσίας τοποθετήθηκε εκεί μια τέτοια πινακίδα στην οποία γίνεται αναφορά σε επιβολή προστίμου για το τάισμα ζώων ή πτηνών.


ΝΟ. 676-19 ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ.jpg


Όπως ξεκαθαρίζει, μάλιστα, στην επιστολή του ο Πρόεδρος των Οικολόγων, το σημείο που αφορά την εγκατάλειψη των ζώων, θεωρείται αναμφίβολα ποινικό αδίκημα, και καλώς αναγράφεται στην επιγραφή, ωστόσο το να δίνεις κάποιος τροφή και νερό στα ζώα γιατί πρέπει να αποτελεί αδίκημα.

Ενώ συνεχίζει: «Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να υπάρξει μια τάξη στο θέμα του ταΐσματος των αδέσποτων γατιών. Όσοι καλοπροέραιτοι/ες επιθυμούν να ταΐζουν τα γατιά και τις πάπιες πρέπει να μπουν βεβαίως σε μια τάξη, όχι όμως με γενικές απειλές για ανύπαρκτες ποινές. Αν δεν θέλουμε να το κάνει (ή να το κάνει καθ’ υπερβολή) πρέπει να τον πείσουμε δια της ενημέρωσης και της γνώσης και όχι δια της απειλής επιβολής προστίμου».

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κύριος Περδίκης ζητά από τους αρμοδίους να αφαιρέσουν την πινακίδα ή έστω να την διορθώσουν, ούτως ώστε να αποστέλλει τα ορθά μηνύματα στο κοινό, ενώ τους καλεί να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για τις σωστές πρακτικές και συμπεριφορές εντός του δασικού πάρκου.


Πόσο απλά είναι όμως τα πράγματα;

Το Τμήμα Δασών με τη σειρά του, απάντησε στον κ. Περδίκη απαριθμώντας τούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση επιβολής προστίμου στους παραβάτες.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών, στο Πάρκο Αγίου Γεωργίου παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της απόρριψης τροφών, αποφαγιών και άλλων βρώσιμων από ζώα απορριμμάτων, όπως εντόσθια ψαριών, κόκκαλα και άλλα, τα οποία προορίζονται για τις γάτες.

Παράλληλα, παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στο τάισμα των παπιών εντός της λίμνης, στις οποίες οι επισκέπτες αφήνουν μεγάλες ποσότητες ψωμιών, ενώ επιπρόσθετα δοκιμάζουν διάφορες άλλες τροφές όπως πατατάκια, μπισκότα, παξιμάδια και άλλα που δεν περιλαμβάνονται στο φυσικό διαιτολόγιο των πουλιών.

Όλα τα πιο πάνω προκαλούν, όπως αναφέρει η επιστολή, διάφορα προβλήματα όπως εγκατάλειψη γατών στο πάρκο, θέματα υγιεινής, κίνδυνο για την υγεία των ζώων και των πτηνών και ρύπανση του νερού της λίμνης αλλά και του Πάρκου.

Βάσει αυτών, αλλά και της ύπαρξης σχετικής πρόνοιας στον περί Δασών Νόμο, που αφορά τη ρύπανση των κρατικών Δασών, τοποθετήθηκε η εν λόγω πινακίδα η οποία προειδοποιεί τους επισκέπτες.



Απαντητική επιστολή Τμήματος Δασών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ