Στα 15 τα κρούσματα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Κύπρο

Σε Λευκωσία, Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Article featured image
Article featured image

Σε 15 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί κατά τη φετινή περίοδο, σύμφωνα με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (ΙΥ&ΥΔΥ) του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα στην περιοχή της πόλεως της Λευκωσίας, οκτώ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τρία στην επαρχία Λάρνακας.

Όλα τα νέα κρούσματα αφορούν περιστατικά που νοσηλεύθηκαν ή διερευνήθηκαν τη 2η και 3η εβδομάδα του Αυγούστου.


Τα πλείστα περιστατικά, 14 στον αριθμό, αφορούν νευρο-διεισδυτική μορφή της νόσου και ένα πυρετό Δυτικού Νείλου. Δύο περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Εντατική και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αντίστοιχα, 11 βελτιώθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ένα δεν νοσηλεύτηκε, ενώ έχει καταγραφεί ένας θάνατος όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 10ημέρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες προβαίνουν σε επιδημιολογική διερεύνηση κάθε κρούσματος που δηλώνεται, και λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών όπου κρίνεται σκόπιμο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι άμεσα ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο για τον περαιτέρω έλεγχο των αιμοδοτών για την αποφυγή μετάδοσης του Ιού μέσω της μετάγγισης.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες επισημαίνουν ακόμα ότι η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης.Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ