«Η μαθήτρια είναι 5 χρόνια στο σχολείο, ο διευθυντής είναι ο καινούργιος»

Το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα, σε Λύκειο στην Κύπρο, μας δημιούργησε μερικές απορίες.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Maria Teneva/Unsplash



«Διευθυντής έδιωξε μαθήτρια από το σχολείο επειδή φορούσε μαντήλα»
. Από νωρίς το πρωί, σήμερα, λίγο μετά το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, μία καταγγελία μαθητών λυκείου για ένα απαράδεκτο περιστατικό στο σχολείο τους, διαδόθηκε αστραπιαία.

Η σχετική καταγγελία -στο Υπουργείο Παιδείας- έγινε από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν τις προθέσεις του (νέου) Διευθυντή του, αντέδρασαν έντονα (προς τιμή τους), απαιτώντας να αναιρέσει την απαίτησή του -να διώξει δηλαδή τη μαθήτρια επειδή ήταν μουσουλμάνα και φορούσε μαντήλα.

Όπως αναφέρουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η μαθήτρια παρουσιάστηκε στον καθιερωμένο αγιασμό φορώντας μαντίλα, με τον Διευθυντή να της ζητά να αποχωρήσει, ενώ σε επικοινωνία που είχε με τους γονείς της, ζήτησε να εξασφαλίσουν άδεια από το Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να δικαιούται να πηγαίνει με μαντήλα.

Εδώ να ανοίξουμε μία μικρή παρένθεση για να αναφέρουμε πως στην Ελλάδα, χθες, αποφασίστηκε δια νόμου πως πλέον απαγορεύεται η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα πιστοποιητικά σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού κρίθηκε αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ παράλληλα η νέα οδηγία δίνει το δικαίωμα στους μαθητές να απαλλάσσονται από το μάθημα των θρησκευτικών, ασχέτως από το θρήσκευμά τους. Κλείνει η παρένθεση.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης, κος Κυριάκος Νικηφόρου, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την πράξη του διευθυντή και εντελώς αδικαιολόγητη, ενώ ανέφερε πως «η μαθήτρια φοιτά στο σχολείο τα τελευταία 5 χρόνια χωρίς να υπάρξει ουδέποτε κανένα πρόβλημα. Ο Διευθυντής είναι ο καινούργιος».

Στο μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας διέταξε πειθαρχική έρευνα εναντίον του Διευθυντή, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Κυπριανός Λούης. «Έχω διατάξει άμεσα πειθαρχική έρευνα για να διερευνηθεί η εικόνα μέσα από την οποία έγινε το συμβάν. Στον βαθμό που αληθεύει το γεγονός ότι μίλησε με απρέπεια ενώπιον κι άλλων μαθητών προς τη μαθήτρια, θα δούμε ακριβώς μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ποιες είναι οι ευθύνες του συγκεκριμένου Διευθυντή», είπε ο κ. Λούης.

Παράλληλα ο κ. Λούης εξέφρασε και την εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου, το οποίο -όπως είπε- «Είναι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας, η πολυπολιτισμιτικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην ανάπτυξη της ταυτότητας του κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση και καταγωγή ή ακόμη και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δεν είναι ο ενδυματολογικός κώδικας, ο οποίος καθορίζει αυτή τη στιγμή τη θέση του κάθε μαθητή στη σχολική μονάδα», συμπλήρωσε.

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε γραφικοί, τελευταία φορά που κοιτάξαμε το Σύνταγμα, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ένα κοσμικό κράτος, το οποίο προάγει την ανεξιθρησκεία, την πολιπολιτισμικότητα και την διαφορετικότητα.

Τέτοιου είδους περιστατικά, λοιπόν, δεν θα έπρεπε καν ούτε ως μεμονωμένα να συζητιόνται, ειδικά όταν ο εν λόγω διευθυντής σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχει απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα και όχι για τους σωστούς λόγους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Φ», στο παρελθόν είχε εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του με τη διδασκαλία του ποιητή Γιάννη Ρίτσου στα σχολεία, χαρακτηρίζοντάς τον ως «συμμορίτη κουμουνιστή», ενώ έχει καταγγελθεί και για λεκτική επίθεση εναντίον μέλους της Γραμματείας της Ομοσπονδίας του Συνδέσμου Γονέων.


Μιλώντας, πάντως, στο SigmaLive ο Διευθυντής του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, Λοίζος Σέπος, ανέφερε πως ακολούθησε τους κανονισμούς των σχολικών μονάδων.

«Στους κανονισμούς αναγράφεται ξεκάθαρα πως δεν πρέπει οι μαθητές να εισέρχονται στα σχολεία, με καλυμμένο το πρόσωπο και αυτός ο κανονισμός ισχύει και τον χειμώνα όταν οι μαθητές φοράνε καπέλα. Γιατί να υπάρξει εξαίρεση στον κανόνα», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα, «παρουσιάζεται ως ρατσιστικός λόγος. Όπως δεν αφήνουμε τα παιδιά να φοράνε τεράστιους σταυρούς, να κρέμονται στο λαιμό τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Έχω υπάρξει διευθυντής και σε άλλα σχολεία, υπάρχουν μουσουλμάνοι αλλά δεν φορούσαν μαντίλα».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του διευθυντή ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ