Μόλις παντρεύτηκε το πρώτο γκέι ζευγάρι στις Κεντρικές Φυλακές

Ο Κεβόρκ από την Κύπρο και ο Ένζο από την Βραζιλία υπέγραψαν Σύμφωνο Συμβίωσης, εντός των φυλακών, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των κρατουμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Article featured image
Article featured image

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Κεντρικές Φυλακές ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων, μία εξέλιξη που αποδεικνύει την αλλαγή πολιτικής και φιλοσοφίας στις Κεντρικές Φυλακές, με τη Διεύθυνση να επιδιώκει να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους κρατουμένους και τα ατομικά τους δικαιώματά.


Ο Κεβόρκ από την Κύπρο και ο Ένζο από τη Βραζιλία γνωρίστηκαν μέσα στις φυλακές της Κύπρου κατά την παραμονή τους ως κρατούμενοι, ερωτεύτηκαν και μετά από αρκετές περιπέτειες κατάφεραν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, με τη βοήθεια και τη στήριξη της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Το ζευγάρι εδώ και καιρό μένει στο ίδιο κελί, και πλέον αυτό που περιμένουν είναι η αποφυλάκισή τους, με τον Ένζο να βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αλλαγής φύλου. Μάλιστα, μερικούς μήνες πριν, παρότι ο Κεβόρκ είχε αποφυλακιστεί, επέστρεψε αυτοβούλως στις Κεντρικές καθώς, όπως δήλωνε τότε, το μοναδικό του στήριγμα ήταν ακόμη πίσω από το κελί.


«Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Κύπρο ήξερα ότι η ζωή μου δεν θα ήταν εύκολη», ανέφερε ο Ένζο από τη Βραζιλία σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Πολίτη».


«Όταν συνάντησα την κ. Άννα (Αριστοτέλους) με βοήθησε πάρα πολύ στο σχολείο, στον χορό, στο θέατρο. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα εδώ στις φυλακές. Όταν ήρθα φοβόμουν, δεν ένιωθα ασφαλής εδώ. Η κ. Άννα με έμαθε να νιώθω ασφαλής. Δεν φοβάμαι ότι θα μου κάνουν κακό επειδή είμαι ομοφυλόφιλος», πρόσθεσε ο Ένζο. «Είναι πάντα κοντά μας. Και με στηρίζει στη διαδικασία αλλαγής φύλου που αποφάσισα να κάνω από άνδρα σε γυναίκα. Μου δίνει άδεια να πάω στο νοσοκομείο για τη θεραπεία μου, καθώς και για να μιλήσω με ψυχολόγους. Μου έμαθε ότι μπορεί να είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά είμαι κάποιος. Μου ενδυνάμωσε την αυτοπεποίθησή μου. Με δίδαξε να είμαι δυνατός», δήλωνε τότε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ