Ο Τούρκος καλαθοσφαιριστής Ενές Καντέρ έχει κάτι ενδιαφέρον να μας πει

Το καθεστώς του Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει ως «εγκληματία», αφού ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να «τα χώνει» στον Τούρκο πρόεδρο. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει, «στη χώρα μου δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει δημοκρατία και δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα».

Article featured image
Article featured image

Πλέον, μάλιστα, η φάση έχει πάει σε άλλο επίπεδο, αφού όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος ο αθλητής μέσω Twitter, τα αθλητικά websites στην Τουρκία, κάθε φορά που μεταδίδουν αγώνες των Celtics, καλύπτουν τον ίδιο με την ένδειξη Sansür, που σημαίνει Λογοκρισία.


«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι στη χώρα μου δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει δημοκρατία και δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα», είχε δηλώσει πέρσι ο Κάντερ, μετά την παρουσίασή του από τους Boston Celtics. «Γι’ αυτό ακριβώς προσπαθώ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει στην Τουρκία».

Η επανειλημμένη κριτική του Καντέρ οδήγησε στον χαρακτηρισμό του ως «εγκληματία» από το καθεστώς του Ερντογάν. Ο Καντέρ έχει αποκοπεί από την επικοινωνία με την οικογένειά του και αναγκάζεται να επικοινωνήσει μέσω του αδελφού του σε μια προσπάθεια να τους κρατήσει ασφαλείς. χαρακτηριστικό του αποκλεισμού του, είναι ότι δεν μπορούσε, καν, να τους πει ότι υπέγραψε στους Celtics.

«Δεν τους μίλησα, αλλά ο αδελφός μου είναι εδώ στην Αμερική και μίλησε με την οικογένειά μου για τους Σέλτικς και όλοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι», είπε ο Καντέρ.


«Αυτό που κάνω είναι πολύ μεγαλύτερο από το μπάσκετ»

«Αυτό που επιχειρώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να είμαι η φωνή όλων αυτών των αθώων ανθρώπων. Προσπαθώ να υποστηρίξω τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Δημοκρατία και την ελευθερία», ανέφερε ο Καντέρ. Πρόσθεσε αργότερα, ότι «υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που γνωρίζω τώρα στη φυλακή στην Τουρκία και απλά υποφέρουν. Γι’ αυτό ξέρω, ότι όταν μιλάς για αυτά τα πράγματα δεν πρόκειται να πάρεις μεγάλα συμβόλαια. Αλλά νομίζω ότι αυτό που κάνω είναι πολύ μεγαλύτερο από το μπάσκετ και πολύ μεγαλύτερο από ό,τι κάνω σε προσωπικό επίπεδο».


Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση.

«Οι αριθμοί είναι απλώς εκπληκτικοί: σχεδόν 160.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της 18μηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επίσης, 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκδιώχθηκαν, πολλοί τελείως αυθαίρετα, εκπαιδευτικοί, δικαστές και δικηγόροι που απολύονται ή διώκονται, δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν και οι ιστότοποι μπλοκαρίστηκαν. Σαφώς οι διαδοχικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκαν στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκαν για να περιορίσουν αυστηρά και αυθαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζείντ Αλ Χουσεΐν στη σχετική έκθεση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ