5 πράγματα που δεν ήξερες για το χιόνι

Baby, it's cold outside.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Cyprus From Air



Η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού (World Snow Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκι (FIS) και διεξάγεται μία Κυριακή του Ιανουαρίου (19 Ιανουαρίου 2020), για την προώθηση των σπορ του χιονιού στα κράτη – μέλη της, με σειρά εκδηλώσεων.




Βγαίνει και σε άλλα χρώματα

Ναι, καλά άκουσες. Το χιόνι είναι διάφανο, καθώς δημιουργείται από νερό. Παρόλα αυτά ανάλογα με τα στοιχεία που βρίσκονται στον αέρα, τα σύννεφα και το έδαφος μπορεί να το δεις και σε ροζ, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο ή μωβ.

44822364_1483226128479594_8034938209787817282_n-min.jpg



Μπορεί να προκαλέσει υστερία

Η υπερβολική έκθεση στο χιόνι μπορεί να προκαλέσει Αρκτική Υστερία, γνωστή και ως Piblokto ή αλλιώς το σύνδρομο των Εσκιμώων. Όσοι πάσχουν από Piblokto παθαίνουν κρίσεις διάρκειας 1-2 ωρών στη διάρκεια των οποίων ουρλιάζουν, σκίζουν και καταστρέφουν τα ρούχα τους. Μιμούνται μάλιστα κραυγές ζώων ή πουλιών και ρίχνονται στο χιόνι ή τρέχουν μανιωδώς πάνω στον πάγο.

Κοιμηθείτε-όπως-οι-Εσκιμώοι-iglu-igloo.jpg



Σε κάνει να ακούγεσαι καλύτερα

Το χιόνι είναι επίπεδο και συμπαγές γεγονός που κάνει τα ηχητικά κύματα να αποκτούν μεγαλύτερη ηχητική συχνότητα. Η παρουσία του χιονιού στην Ανταρκτική κάνει τις φωνές να ακούγονται ακόμη και από ένα μίλι μακριά.



Έχει σχήμα φράκταλ

Με τον όρο φράκταλ εννοούμε το γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης και συχνά αναφέρεται ως «απείρως πολύπλοκο». Αυτό είναι το σχήμα των χιονονιφάδων.

pattern-milano-ornament-fractal.jpg




Είναι ένα είδος βόμβας

Διαβάσαμε πως μία χιονοθύελλα μπορεί να ρίξει πάνω από 39 εκατ. τόνους χιονιού, μεταφέροντας ενέργεια ισοδύναμη με 120 ατομικές βόμβες. Στην ιστορία έχει μείνει η «The Great Blizzard of 1888» , μια από τις πιο καταστροφικές χιονοθύελλες που χτύπησε το Νιου Τζέρσεϋ, η οποία έριξε σχεδόν 1,5 μέτρο χιονιού.

Snow-Farm__Resampled.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ