10 όμορφες αναρτήσεις για την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Η βραβευμένη ποιήτρια και μεταφράστρια έφυγε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία 81 ετών.


10 όμορφες αναρτήσεις για την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Η βραβευμένη ποιήτρια και μεταφράστρια έφυγε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία 81 ετών.


Article featured image
Article featured image

Γεννημένη στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ ήταν ποιήτρια, μεταφράστρια και πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη. Σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία. Κατά τη διάρκεια της ζωής της μετέφρασε, μεταξύ άλλων Πούσκιν, Μαγιακόβσκι, Σαίξπηρ κ.ά. Με την ποίησή της ξεχώρισε για τη δημιουργία φανταστικών χωρών.

Σε ηλικία 17 ετών δημοσιεύει μετά από παρότρυνση του νονού της το πρώτο της ποίημα με τίτλο «Μοναξιά» στο περιοδικό «Καινούρια εποχή» με τον Νίκο Καζαντζάκη να στέλνει γράμμα προς το διευθυντή του: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!».

Έκτοτε ασχολήθηκε ενεργά με την ποίηση και τη μετάφραση, ενώ το έργο μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες. Ο ποιητής που καθόρισε το έργο της ήταν ο Κ.Π. Καβάφης.

Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Darmouth, N.Y.State, Princeton, Columbia κ.α.). Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη, ενώ το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.


Πιο κάτω 10 όμορφες αναρτήσεις που ψαρέψαμε τις τελευταίες ώρες από το διαδίκτυο, για την πολύ σημαντική αυτή Ελληνίδα ποιήτρια.

Χρωστάω τη σοφία μου στο φόβο, έχει γράψει η Κατερίνα. Εδώ στο Πόλις, κάπου μεταξύ φόβου, λύτρωσης και θνητής συμπάθειας. Photo by Panagiota Tsitsou

Posted by Christos Michalaros on Friday, 20 November 2015

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ