«Τις τελευταίες ημέρες η Λίμνη Παραλιμνίου χάνει ‘μυστηριωδώς’ νερό»

Λες και κάποιοι προσπαθούν να την αποστραγγίσουν επίτηδες.

Article featured image
Article featured image

Σε μία νέα καταγγελία προέβη ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου σε σχέση με την πολύπαθη λίμνη Παραλιμνίου, η όποια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος, το τελευταίο διάστημα χάνει μυστηριωδώς νερό, ωσάν και κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να την αποστραγγίσουν.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, έχει αφαιρεθεί ανάχωμα που έκλεινε το αρδευτικό κανάλι της Λίμνης, με αποτέλεσμα να χάνονται συνεχώς ποσότητες νερού.

«Αν και οι ακριβείς λόγοι για την αφαίρεση του αναχώματος τη δεδομένη στιγμή παραμένουν άγνωστοι, πίσω από αυτή την πράξη κρύβονται πιέσεις που κάθε άλλο παρά μυστήριες είναι», σημειώνει το ΔΤ.


Ο Πτηνολογικός καταγγέλλει το συμβάν και καλεί το κράτος να λάβει άμεσα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει η εκροή του πολύτιμου νερού από τη Λίμνη και να εφαρμόσει ένα σωστό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του νερού και της περιοχής, που είναι καθορισμένη –υπενθυμίζουμε– ως περιοχή Natura 2000.

Απόπειρες για αποστράγγιση της Λίμνης έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν ως αποτέλεσμα της πίεσης που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη στις όχθες αλλά και εντός της Λίμνης. Τέτοια συμβάντα όχι μόνο προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα ενόψει της αναπαραγωγικής περιόδου των ειδών που απαντούν στη Λίμνη, φανερώνουν επίσης τα συστημικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν για τη σωστή διαχείριση των προστατευόμενων υγροτόπων μας.


Spur-winged Lapwing - A. Stoecker.jpg


Η Λίμνη Παραλιμνίου έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, λόγω της σημασίας της για τα πουλιά αλλά και για το ενδημικό και σπανιότατο Νερόφιδο Natrix natrix cypriaca, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Κύπρο για την ελλιπή προστασία της Λίμνης Παραλιμνίου, την ανοχή της στην υπερβολική άντληση νερού, την παρουσία πίστας μότοκρος εντός της περιοχής και την οικιστική ανάπτυξη. Οκτώ χρόνια μετά, η Κύπρος φαίνεται να μην έχει μάθει το μάθημά της, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για αποτελεσματική προστασία της περιοχής. Η Λίμνη Παραλιμνίου εξακολουθεί να αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα κακοδιαχείρισης μιας προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 στην Κύπρο, αφού η Λίμνη, πέρα από τη σκόπιμη αποστράγγιση, υποφέρει από ενόχληση και υποβάθμιση λόγω ανεπαρκούς διαχείρισης, ανεξέλεγκτης πρόσβασης, λαθροθηρίας και παράνομης παγίδευσης, απόρριψης σκυβάλων και άλλων υλικών, ενώ παράλληλα αυξάνεται η πίεση για οικιστική ανάπτυξη γύρω από τη Λίμνη και τη λεκάνη απορροής της.

Αυτό που απαιτείται είναι η σωστή διαχείριση της Λίμνης έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ειδών καθορισμού, τα είδη δηλαδή για τα οποία η Λίμνη Παραλιμνίου προστατεύεται, ανάμεσα στα οποία είναι η Πελλοκατερίνα Vanellus spinosus, ο Καλαμοκαννάς Himantopus himantopus και το ενδημικό Νερόφιδο Natrix natrix cypriaca. Ο Πτηνολογικός ζητά από το κράτος να πάψει να ανέχεται καταστροφικές δραστηριότητες στη Λίμνη Παραλιμνίου και να εφαρμόσει ένα σωστό και μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης της Λίμνης, για τα πουλιά, το ενδημικό Νερόφιδο και επίσης για τους α νθρώπους, ώστε να μπορούν απολαμβάνουν αυτόν τον υπέροχο υγρότοπο που χρειάζεται απεγνωσμένα φροντίδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ