5 πράγματα που πίστευα για την Κύπρο και καταρρίφθηκαν πανηγυρικά

Απομυθοποίηση τώρα.

5 πράγματα που πίστευα για την Κύπρο και καταρρίφθηκαν πανηγυρικά

Απομυθοποίηση τώρα.

Article featured image
Article featured image

Μία Καλαμαρού, ήρθε, είδε και ανέλυσε πέντε δημοφιλή στερεότυπα για το νησί.


Κεντρική φωτογραφία: Danny Feng / Unsplash


Οι Κύπριοι είναι κλειστοί και καχύποπτοι

Ισχύει, εάν τους συναντήσεις στο εξωτερικό. Στην έδρα τους, πάντως, οι Κυπραίοι είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι «να σε κανονίσουν», να μεσολαβήσουν αφού πάντα «έχουν έναν παρέα», να περάσουν «να σε πιάσουν» με το αυτοκίνητο για να μην ταλαιπωρηθείς και φυσικά, να σε πάνε στους καλύτερους τόπους για να φας να σπάσεις! Ναι, ακόμα κι αν είσαι Καλαμαράς.

cyprus greek 1.png
Φωτογραφία: Danny Feng / Unsplash


Οι Κύπριοι είναι «σφιχτοί» με τα λεφτά

Εκτός από την κοινή παραδοχή πως οι Κύπριοι είναι όλοι εκατομμυριούχοι, ένας ακόμα μύθος που έχει επικρατήσει είναι πως είναι και λιγάκι τσιγκούνηδες, σκρούτζ, ότι έχουν καβούρια στις τσέπες, πώς το λένε... Στερεότυπο, το οποίο καταρρίφθηκε πανηγυρικά, όταν είδαμε πόσο εύκολα θα σου ανοίξουν το σπίτι τους για να σε φιλέψουν, αλλά και τον καβγά που θα κάνουν την ώρα που θα έρθει η λυπητερή.

igor-starkov-DfUWI3q_4rU-unsplash (2).jpg
Φωτογραφία: Igor Starkov / Unsplash


Το νησί είναι σε εμπόλεμη κατάσταση

Η εισβολή έκοψε τη Λευκωσία στη μέση, όμως να σου θυμίσω πως αυτό έγινε το 1974. Έκτοτε, η ζωή συνεχίστηκε. Και όχι απαραίτητα με «σιπέτο» κάτω από το μαξιλάρι. Η πλειοψηφία των Καλαμαράδων πιστεύει πως οι Κύπριοι ζουν καθημερινά με τον φόβο, γιατί «έτσι είπαν στην τηλεόραση». Και ναι, μπορεί λύση στο αιώνιο ζήτημα να μη βρέθηκε ακόμα, όμως, το μοντέλο συμβίωσης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ειρηνικό. Plus, η Κύπρος είναι από τις χώρες στις οποίες αισθάνεσαι πιο ασφαλής από πολλές άλλες (πόσο μάλλον από την Ελλάδα), καθώς τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά.


Στην Κύπρο δεν κάνει κρύο και δε χιονίζει ποτέ

Εντάξει, προφανώς, όταν ακούς Κύπρος σκέφτεσαι το «40 βαθμοί λιώνει το κορμί». Και ναι, δε θα σου πω πως ζούμε στην Αλάσκα, αλλά θέλω να ξέρεις πως... η υγρασία κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει. Το καταλάβαμε τα δύο τελευταία χρόνια που άνοιξαν οι ουρανοί, «έπεσαν πολλά νερά» και ο «χειμώνας» της Κύπρου έγινε λίγο ψυχρότερος, ακόμα και αν έχει διάρκεια maximum ενός μήνα. Θες να ακούσεις και το καλύτερο; Είδαμε και άσπρες μέρες, κάνοντας σκι στο Τρόοδος (ναι, η Κύπρος έχει και βουνό). Μην περιμένεις να αντικρίσεις την Αράχωβα ή το Καϊμακτσαλάν, αλλά το κρύο εκεί πάνω, σε προειδοποιώ, είναι τσουχτερό. Θα χρειαστεις σίγουρα κάτι περισσότερο από τη ζακέτα που σου έλεγε η μάνα σου.



Το -ν μπαίνει σε κάθε λέξη και η Κύπρος δεν κλίνεται

Είναι χαρακτηριστικές οι μιμήσεις των Καλαμαράδων, οι οποίοι βάζουν το -ν ανελέητα στο τέλος όλων των λέξεων, όπου σταθούν και όπου βρεθούν. «Το καλοκαίριν θα κατεβούμεν να παίξουμεν στην Κύπρον» λέει ο κάθε βάρδος σε δευτεροκλασάτο αθηναϊκό μπουζουξίδικο, για να δείξει και καλά ότι του είναι οικεία η διάλεκτος, συνήθως πιντώνοντας μάλιστα την ατάκα «έχω πολλούς φίλους στην Κύπρο». Κόψτε κάτι πια και κυρίως κόψτε τα -ν. Το καλύτερο όμως το ακούμε (χρόνια τώρα) σε συναυλίες τραγουδιστών από την Ελλάδα, οι οποίοι καλωσορίζουν το κοινό με τη φράση «Γεια σου Κύπρο». Καμία σχέση με τον φίλο σου τον Κύπρο, για την Κύπρο λένε, απλώς το τελικό -ς χάνεται κάπου στον δρόμο.


Χαίρε Κύπρο-ς!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ