Μυστηριώδεις λάμψεις (και αντικείμενα) στον κυπριακό ουρανό

5 φορές -τα τελευταία μερικά χρόνια- που μας ήρθε ο ουρανός σφοντύλι.

Article featured image
Article featured image

Εκτός από σμήνη γερανών, φλαμίνγκο, πυροτεχνήματα με κάθε αφορμή και σε κάθε κυπριακό τετραγωνικό χιλιόμετρο, αλλά και chemtrails (aka μας ψεκάζουν), ο κυπριακός ουρανός κατά καιρούς έχει «φιλοξενήσει» πολλά και διάφορα.

Έπειτα από μια μικρή έρευνα που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα της CITY, μαζέψαμε όλα αυτά που πέρασαν πάνω από το κεφάλι μας τα τελευταία 4 χρόνια, χαρίζοντάς μας, αναλόγως, τη λάμψη τους ή μερικές στιγμές πανικού.


Κεντρική φωτογραφία: Cyprus from Air [ο κατά τ' άλλα εντυπωσιακός κυπριακός ουρανός, όπως τον φωτογράφησε ο Μάνος Μποτρίνι κατά τη διάρκεια εξόρμησης της ομάδας]


Η μπλε λάμψη του 2016

lampsi mple.png


Τον Σεπτέμβριο του 2016 (8 του μήνα πρέπει να ήταν) εμφανίστηκε μια μπλε λάμψη στον κυπριακό ουρανό. Τόσο η λάμψη όσο και η έκρηξη που ακούστηκε οφείλονταν σε ουράνιο σώμα και συγκεκριμένα σε πετρώματα προερχόμενα από μετεωρίτη τα οποία εγκλωβίστηκαν στην ατμόσφαιρα της γης και τεμαχίστηκαν πάνω από την Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία είχε εκδώσει το 1010Asteroskopeion, το μετέωρο που είχε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου εισήλθε στην ατμόσφαιρα της γης με μεγάλη ταχύτητα. Η έκρηξη προήλθε, σύμφωνα με το αστεροσκοπείο, μετά από ανάφλεξη του σώματος στον αέρα. Η έκρηξη αυτή διάσπασε το μετέωρο σε μικρά τεμάχια και προκάλεσε την εκτυφλωτική λάμψη και τον εκκωφαντικό θόρυβο που έγινε αισθητός σε μεγάλο ποσοστό του νησιού.



Το πορτοκαλί αντικείμενο που έπεσε στη Λεμεσό το 2017

LAMPSI PORT.jpg

Συγκεκριμένα, στις 10 Οκτωβρίου 2017, έπεσε από τον λεμεσιανό ουρανό ένα άγνωστο αντικείμενο και οι λόκαλ αστυνομικοί το έψαχναν για ώρες...


Μάλιστα, τότε, δημοσίευμα αναφερόταν στην προσπάθεια αστυνομικών να βρουν το άγνωστο ιπτάμενο πορτοκαλί αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό.

PORTF.jpg


Μετά από αναφορά κάποιου πολίτη, μέλη της Αστυνομίας χτένισαν δύσβατες περιοχές μεταξύ των χωριών Ασγάτα και Μονή, χωρίς αποτέλεσμα όμως.



Η -σε τριγωνικό σχήμα- λάμψη στο Σταυροβούνι, το 2017

Στις 27 Δεκεμβρίου 2017, οδηγοί που χρησιμοποιούσαν τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, κατέγραψαν με το κινητό τους μια λάμψη-μυστήριο στο ύψος του Σταυροβουνιού. Μάλιστα, εκτός από βίντεο, κάποιοι ανήρτησαν τότε και σχετικές φωτογραφίες, στις οποίες καταγραφόταν η -σε τριγωνικό σχήμα- λάμψη, η προέλευση της οποίας, ωστόσο, δεν ήταν σαφής.

Για την ιστορία, οι Αρχές (Αστυνομία και Πυροσβεστική) δεν γνώριζαν κάτι για τη λάμψη, ενώ ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά, αφού ανέλυσε το βίντεο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για πύραυλο, αφού η όψη της λάμψης έμοιαζε, όπως είπε, με τον κώνο αερίων που αφήνει πίσω του ένας πύραυλος…



Ο «πύραυλος» του 2019 στον Πενταδάκτυλο

Ξημερώματα 1ης Ιουλίου 2019 και η κοινή γνώμη στο νησί αναστατώνεται έντονα έπειτα από μια ισχυρή έκρηξη που συνέβη στα κατεχόμενα.

Λίγο μετά μαθαίνουμε από τ/κ μέσα ότι η έκρηξη σημειώθηκε στον Πενταδάκτυλο και συγκεκριμένα στην περιοχή Βουνό.


Τα ευρήματα δείχνουν ότι την έκρηξη προκάλεσε είτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά (κάποιοι έγραψαν για UAV ρωσικής προέλευσης) είτε από πύραυλο.



Η φωτεινή βολίδα του 2020

Το μετέωρο οπως φάνηκε απο το χωριό Εργάτες.

Posted by Marinos Kasapis on Tuesday, 21 January 2020

22 Ιανουαρίου 2020. Όλοι συζητάνε από το πρωί για τη λάμψη που ήταν ορατή από διάφορα σημεία του νησιού.

Με ανάρτησή τους ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας βάζει γρήγορα τα πράγματα στη θέση του, αναφέροντας πως πρόκειται για υψηλής φαινομενικής λαμπρότητας βολίδα και πως αυτό ανήκει στο φαινόμενο του μετέωρου.


Μετέωρο, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.


Και ένα εξτραδάκι…

«Με κυνηγούν οι εξωγήινοι», ανάφερε ένας συμπολίτης μας, τον οποίο είχαν σταματήσει οι αστυνομικοί στον αυτοκινητόδρομο, στο ύψος του Κόρνου. «Εμείς απλώς τον γράψαμε γρήγορα και τον αφήσαμε να φύγει, μήπως και τον προλάβουν», αναφέρει στη CITY ο αστυνομικός που περιγράφει το συμβάν.

Διαβάστε παρακάτω ακόμα περισσότερες δικαιολογίες που είπαν συμπολίτες μας για να γλυτώσουν το εξώδικο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ