Τα 5 γνωστά κτήρια της Λευκωσίας που «γλυκοκοιτάζει» η κυβέρνηση

Κάποια από αυτά αποτελούν μέρος της πολύ σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

Article featured image
Article featured image


Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει, άλλωστε, πως το πρώην κτήριο της Λαϊκής Τράπεζας, στην είσοδο της Λευκωσίας, το Γιώρκειον, ή ακόμη και το κτήριο που στέγαζε την τράπεζα FBME στη Λεωφόρο Μακαρίου, δεν αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, ξεκινώντας από τη φούσκα των ακινήτων έως την κατάρρευση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το υπουργείο Οικονομικών «έβαλε στο μάτι» αυτά και ακόμη δύο γνωστά κτίρια της πρωτεύουσας, με σκοπό να καλύψει τις άμεσες ανάγκες για στέγαση συγκεκριμένων κρατικών υπηρεσιών, με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες τους, να αναμένεται να ξεκινάει σύντομα, ούτως ώστε να καταλήξουν σε τελική συμφωνία. Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον για όλα τα κτήρια υλοποιηθεί, η σχετική δαπάνη θα ανέλθει σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.


Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σε πρώτο στάδιο η κυβέρνηση επιδεικνύει ενδιαφέρον για την αγορά των εξής πέντε κτηρίων:

Το Γιώρκειον (το ενδιαφέρον αφορά και τους δύο πύργους, και αυτόν που σήμερα στεγάζει το υπουργείο Υγείας και τον διπλανό που είναι σε μη χρησιμοποιήσιμη κατάσταση στο παρόν στάδιο). Το συγκρότημα ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου.

Τα πρώην κεντρικά γραφεία της Λαϊκής Τράπεζας στην είσοδο της Λευκωσίας. Το κτήριο ανήκει πλέον στην Τράπεζα Κύπρου και στεγάζει διάφορες υπηρεσίες της όπως η Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων.

Το κτήριο Metropolitan. Πρόκειται για υπό ανέγερση πολυώροφο κτήριο στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού δίπλα από το κτήριο που θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της Eurobank Κύπρου. To έργο αναπτύσσει ο Όμιλος Cyfield.

Κτήριο στην είσοδο της Λευκωσίας απέναντι από τα πρώην κεντρικά γραφεία της Λαϊκής Τράπεζας.

Κτήριο στη λεωφόρο Μακαρίου στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν η τράπεζα FBME.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για προεπιλογές κτηρίων, των οποίων η απόκτηση θα αποφασιστεί μετά από εκτίμηση της αξίας τους και διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη. Σημαντική παράμετρος θα είναι επίσης το κόστος που θα έχουν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα κτήρια, ώστε να συνάδουν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ