8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή την υπερχείλιση του Κούρη

Η υπερχείλιση έγινε μόλις ψες (βράδυ Τρίτης).

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή την υπερχείλιση του Κούρη

Η υπερχείλιση έγινε μόλις ψες (βράδυ Τρίτης).

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Markos Foutas‎ / ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ


1. Είναι η τρίτη φορά που υπερχειλίζει ο Κούρης, από την κατασκευή του. Είχε υπερχειλίσει για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου 2004, ενώ χρειάστηκαν να περάσουν οκτώ χρόνια για να υπερχειλίσει ξανά, στις 6 Απριλίου 2012 και άλλα οκτώ για να υπερχειλίσει χθες, στις 7 Ιανουαρίου 2020.


2. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πληρότητα του φράγματος ήταν 17,4%, με την αποθηκευμένη ποσότητα να φτάνει μόλις στα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, ενίσχυσαν σημαντικά την εισροή νερού.

Υπερχείλισε ο Κουρης 7/1/2020 23:58

Posted by Marios Vryoni on Tuesday, 7 January 2020



3. Το φράγμα επισκέφθηκε τα μεσάνυχτα ο δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, ο οποίος μέσω ζωντανής σύνδεσης στο facebook, από τη σελίδα των Καιρόφιλων Κύπρου, εξέφρασε τη χαρά του για την υπερχείλιση του φράγματος.

kour3.jpg
‎Φωτογραφία: Markos Foutas‎ / ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ



4. Ο δήμαρχος ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά όλες οι κοινότητες που βρίσκονται στην κοιλάδα του Κούρη, έτσι ώστε να λάβουν προληπτικά μέτρα, ενώ από πλευράς Δήμου, είπε ότι έχουν καθαριστεί οι δρόμοι από κατολισθήσεις όγκων χώματος, «για να μπορεί απρόσκοπτα ο καθένας να επισκέπτεται την περιοχή».

kour2.jpg
Φωτογραφία: Markos Foutas / ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ



5. Τις προσεχείς μέρες, όπως σημείωσε ο κύριος Γεωργίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο, χώρο, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας.


6. Ο δρόμος πάνω από το φράγμα του Κούρη θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος από οχήματα, καρότσια μικροπωλητών κλπ. Και αυτό είναι παράκληση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διακίνηση των πεζών. Οι πλανόδιοι πωλητές θα πρέπει να εγκατασταθούν σε χώρους εκτός των δρόμων και οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να επιδεικνύουν σεβασμό στο περιβάλλον, διατηρώντας τους γειτνιάζοντες χώρους καθαρούς.



7. Ο Κούρης είναι το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, με χωρητικότητα 115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.


8. Το φράγμα Κούρη ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1984 και ολοκληρώθηκε το 1988.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ