Το Τσερνόμπιλ συνεχίζει να μάς εκπλήσσει

Επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνια πεταλούδα σε μέγεθος πουλιού.

Ειδικοί επιστήμονες από τη ραδιολογική και οικολογική υπηρεσία της βιόσφαιρας του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εντόπισαν ένα σπάνιο είδος τεράστιας πεταλούδας, που συγκαταλέγεται μεταξύ των απειλούμενων ειδών της χώρας.

Η πεταλούδα του είδους «Catocala fraxini» είναι μία από τις μεγαλύτερες πεταλούδες στην Ουκρανία και την Ευρώπη. Το μήκος του κάθε μπροστινού φτερού της μπορεί να φτάσει τα 4,5 εκατοστά, ενώ το συνολικό άνοιγμα των φτερών της φτάνει έως και τα 11 εκατοστά, κάνοντας το μέγεθος του εντόμου ανάλογο με εκείνο ενός πτηνού.

πεταλούδα 2.jpgΑξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω είδος πεταλούδας είναι ιδιαίτερα ενεργό κατά τη διάρκεια της νύχτας και προσελκύεται από το φως, σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία. Οι επιστήμονες που έχουν την εποπτεία του βιότοπου ανακοίνωσαν το εύρημά τους στη σελίδα τους στο Facebook, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι μόλις σταματήσουν οι βροχές θα μεταφέρουν τη σπάνια πεταλούδα στο αγαπημένο της δέντρο, που είναι η λεύκα.


СТРІЧКАРКА БЛАКИТНА ЗАЛЕТІЛА «НА ВОГНИК» Офіс наукового відділу відвідав несподіваний гість – рідкісний метелик...

Δημοσιεύτηκε από Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник στις Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020Το συγκεκριμένο είδος τεράστιου σκώρου-πεταλούδας δεν εντοπίζεται σε περιοχές της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, τα νησιά της Μεσογείου (εκτός Κορσικής), η Ελλάδα, η βόρεια Σκωτία, η βόρεια Σκανδιναβία και η Ρωσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ